r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Bulgaren geven president vertrouwen voor nog eens vijf jaar

zondag 21 november 2021, 19:41
Vlag Bulgarije

SOFIA (ANP/AFP) - De Bulgaren hebben president Rumen Radev met ruime meerderheid herkozen voor een termijn van vijf jaar. Waarnemers spreken over een teken van stabiliteit voor het Oost-Europese land, waar onlangs bij de derde parlementsverkiezingen dit jaar de nieuwe anticorruptiepartij PP (Wij gaan door met de verandering) verrassend de grootste werd met ruim een kwart van de stemmen. De centrumrechtse GERB van voormalig premier Boiko Borisov verloor na twaalf jaar haar koppositie en werd tweede.

De onafhankelijke president Radev uitte herhaaldelijk kritiek op Borisov. De komende weken moet blijken of zijn herverkiezing bijdraagt aan een oplossing voor de politieke crisis in het armste land van de Europese Unie. De president ziet toe op de vorming van een nieuwe regering en hij steunt de anticorruptiebeweging.

Na de vorige verkiezingen in mei en juli kon geen nieuwe regering worden gevormd, terwijl de Bulgaren wachten op slagvaardig beleid tegen het coronavirus, de hoge energieprijzen en de welig tierende corruptie.

Terug naar boven