r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Parijs: meer steun Franse vissers vanwege brexitconflict

zondag 21 november 2021, 14:19

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Frankrijk belooft zijn vissers te blijven steunen nu gesprekken met het Verenigd Koninkrijk over af te geven visvergunningen na de brexit zich voortslepen. Volgens een woordvoerder van de Franse regering is steun noodzakelijk zolang er geen duidelijkheid is over de licenties. De Fransen zijn ontevreden dat het Verenigd Koninkrijk weinig vergunningen geeft waarmee Franse vissers in Britse wateren mogen vissen.

De Franse minister van Zeezaken Annick Girardin zei afgelopen week al dat Frankrijk werkt aan extra steun voor vissers die vanwege het conflict het werk neer moeten leggen omdat ze niet de gevraagde licenties krijgen. Die opmerking veroorzaakte nogal wat ophef. De regering zou zich daarmee al neer hebben gelegd bij het gegeven dat niet alle gevraagde vergunningen verkregen zouden worden. Daarop reageerde de Franse president Emmanuel Macron dat Frankrijk "zal blijven vechten" voor zijn vissers en hen "niet in de steek zal laten". Volgens Parijs is het probleem dat de Britten zich niet aan de afspraken houden, zei een regeringswoordvoerder zondag op radiozender Europa 1.

De visserij was een van de meest omstreden onderwerpen tijdens de onderhandelingen over de Britse uittreding uit de Europese Unie. Landen als Ierland, Frankrijk en Spanje wilden de werkgelegenheid in hun kustgemeenschappen beschermen, terwijl Groot-Brittannië de controle over zijn territoriale wateren probeerde terug te krijgen. Dat was vooral symbolisch zeer belangrijk, want economisch gezien is de visserij een relatief kleine sector in het Verenigd Koninkrijk.

Terug naar boven