r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Polen: Belarus loodst kleinere groepen migranten naar grens

zaterdag 20 november 2021, 14:21

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - Belarus heeft volgens buurland Polen voor een nieuwe strategie gekozen om migranten de grens met de EU over te krijgen. Minister van Defensie Mariusz Blaszczak zegt dat kleinere groepen migranten op veel verschillende plaatsen naar de grens worden gedirigeerd.

Duizenden migranten, vooral uit het Midden-Oosten, hebben de afgelopen maanden geprobeerd om via het Oost-Europese Belarus naar de EU te reizen. Ze worden tegengehouden bij de grens met EU-lidstaat Polen. Europese landen beschuldigen het Belarussische regime ervan een migrantencrisis te orkestreren, uit wraak voor Europese sancties.

De Poolse autoriteiten worden dagelijks geconfronteerd met honderden pogingen om illegaal de grens over te steken. De situatie zou de afgelopen dagen wel zijn verbeterd. De Poolse grenswacht zegt dat vrijdag 195 pogingen zijn opgemerkt om de grens over te steken. Daar waren er woensdag nog 501 en donderdag 250.

Migranten betalen soms duizenden dollars om met een toeristenvisum naar Belarus te reizen. Die reis wordt steeds lastiger. Luchtvaartmaatschappijen uit landen als Libanon en Turkije stopten onder druk van de EU met het vervoeren van mensen uit onder meer Irak en Syrië naar Minsk. Ook haalde Irak afgelopen week honderden burgers op die waren gestrand in het grensgebied.

Andere migranten hebben de hoop nog niet opgegeven. Polen meldt dat de grootste groep die vrijdag de grens wilde oversteken bestond uit zo'n 200 mensen. Andere groepen waren veel kleiner en bestonden uit enkele tientallen mensen. "De buitenlanders waren agressief. Ze gooien met stenen en vuurwerk en gebruikten traangas", aldus de grensbewakingsdienst van Polen.

Een einde voor de grenscrisis lijkt nog niet in zicht. Minister Blaszczak sprak op de Poolse radio de verwachting uit dat de onrust aan de grens nog maanden zal aanhouden.

Delen

Terug naar boven