r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Op de agenda: EU-landbouwbeleid, 2022-begroting en een sterkere farmaceutische strategie

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op vrijdag 19 november 2021.

Link naar de video: Op de agenda tijdens de plenaire vergadering

(Duur van de video:01:17)

EP-leden zullen over het nieuwe EU-landbouwbeleid stemmen, de farmaceutische strategie bespreken en nieuwe mogelijkheden voor legale migratie naar de EU voorstellen tijdens 22-23 november.

Gemeenschappelijk landbouwbeleid

Op dinsdag zal het Parlement stemmen over voorstellen om het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te hervormen. Europarlementariërs willen dat het eerlijker en duurzamer wordt en beter bestand tegen crises. In het nieuwe GLB staan maatregelen op maat om landbouwers te helpen tijdens een crisis, meer steun voor kleine boerderijen en jonge boeren en strengere sancties voor zij die herhaaldelijk de regels overtreden.

Meer lezen over hoe het GLB landbouwers steunt.

2022-begroting

Jongeren, openbare gezondheid en klimaatactie zijn enkele prioriteiten van de EU-begroting van volgend jaar, waar woensdag over gestemd wordt, nadat een akkoord werd bereikt met de Raad. Het Parlement zal naar verwachting €479,1 miljoen aan bijkomende financiering goedkeuren, bovenop het voorstel van de Commissie, voor programma’s zoals Horizon Europe en Erasmus+.

Covid-19

Nu dat de Covid-19-gevallen in de EU weer stijgen, zullen EP-leden bespreken hoe de maatregelen van lidstaten kunnen gecoördineerd worden om de pandemie in de hele EU beter aan te pakken. Tijdens het debat op maandag zullen ze ook de impact van het digitale EU-Covid-certificaat en de lage vaccinatiegraad in verscheidene landen bespreken.

Op woensdag zullen EP-leden ook de rol van de EU in de strijd tegen de coronapandemie bespreken: “Hoe kan de wereld gevaccineerd worden”.

Een betere farmaceutische strategie

EP-leden zullen naar verwachting een oproep doen voor een robuuster farmaceutisch beleid, dat verzekert dat alle patiënten toegang hebben tot essentiële en betaalbare geneesmiddelen en dat een competitievere en een klimaatneutrale farmaceutische industrie ondersteunt. Het debat zal op maandag plaatsvinden en er zal dinsdag over gestemd worden.

Belarus

Op dinsdag zullen EP-leden over de veiligheid en humanitaire gevolgen van de huidige crisis aan de Pools-Belarussische grens debatteren. Ze zullen ook de pogingen van het regime aankaarten om een aanzienlijk aantal migranten naar de buitengrenzen van de EU te leiden.

De Belarussische oppositieleider Sviatlana Tsikhanouskaya zal de volgende dag de plenaire vergadering toespreken.

Nieuwe mogelijkheden voor legale migratie

Voorstellen om legale migratie in de EU te faciliteren en arbeidsuitbuiting te beëindigen worden op dinsdag besproken. De voorstellen willen de demografische uitdagingen van Europa aanpakken en de vaardigheden van immigranten koppelen aan de behoeften van de markt. De stemming zal op woensdag plaatsvinden.

Kritieke grondstoffen

De coronapandemie en de EU-transitie naar groenere energiebronnen hebben de noodzaak benadrukt om de aanvoer van kritieke grondstoffen zoals titanium en lithium veiliger en duurzamer te maken. Op maandag zullen EP-leden een oproep doen naar milieuvriendelijke ontginning, verwerking en afvoer van grondstoffen.

Verder op de agenda

  • De uitkomst van COP26
  • Een Europees sociaal zekerheidspaspoort voor mobiele werknemers
  • Rechtstaat en mediavrijheid in Slovenië
  • Politiegeweld tegen de Roma
  • Staat van de Europese Energie-unie

Lees meer

Productinformatie

REF.: 20211111STO17181


Delen

Terug naar boven