r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Vinted ligt onder vuur om schenden Europese privacyregels

donderdag 18 november 2021, 14:41

VILNIUS (ANP/BLOOMBERG) - Vinted.com, de Litouwse app voor de verkoop van tweedehands kleding en spullen, wordt doorgelicht door Europese privacytoezichthouders. Verkopers van het platform hebben geklaagd dat ze een gescande kopie van hun identiteitsbewijs moesten opsturen als ze hun geld wilden.

"Na het ontvangen van een significant aantal klachten hebben de privacywaakhonden van Frankrijk, Litouwen en Polen besloten de handen ineen te slaan om de website te controleren op het naleven van de Europese privacyregels", meldt CNIL, de Franse waakhond, in een verklaring op de website. De toezichthouders bekijken de wettelijke basis waarop er gevraagd wordt om een identiteitsbewijs. Ook onderzoeken ze de procedure en criteria die Vinted.com hanteert om accounts te blokkeren en hoelang het platform gebruikersgegevens bewaart.

Volgens CNIL is de Litouwse waakhond leidend in het onderzoek omdat het bedrijf achter Vinted, Vinted UAB, zetelt in Litouwen. Vinted is in meerdere Europese landen actief, waaronder Nederland. Om die reden is een gezamenlijke werkgroep opgetuigd om de klachten te onderzoeken. Het verplicht opsturen van een kopie van een identiteitsbewijs is tegen de Europese privacyregels.

Terug naar boven