r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU opent nieuw arsenaal aan sancties voor Belarus

maandag 15 november 2021, 11:47
Vluchtelingen
Bron: Flickr / jtstewart

BRUSSEL (ANP) - De verantwoordelijken voor het binnenhalen en doorsluizen van asielzoekers via Belarus moeten voortaan vrezen voor Europese strafmaatregelen. De EU-landen hebben ingestemd met een nieuw sanctie-arsenaal dat speciaal op hen mikt.

De sancties moeten een einde maken aan de praktijken van president Aleksandr Loekasjenko, die volgens de buitenlandministers van de EU asielzoekers voor zijn karretje spant om zich op de unie te wreken. Hij haalt onder anderen Irakezen en Syriërs naar zijn land om ze vervolgens de grens met EU-landen Polen, Litouwen en Letland over te sturen.

De EU strafte Loekasjenko en tientallen trawanten al voor de volgens haar gestolen verkiezingsoverwinning van vorig jaar en voor de meedogenloze onderdrukking van de protestbeweging daartegen. De nieuwe sancties kunnen worden gebruikt tegen personen en organisaties die meewerken aan de 'staatsgeleide mensensmokkel', waardoor duizenden asielzoekers de buitengrens van de EU over zijn gedirigeerd en nog duizenden anderen in de grensstreek zijn gestrand.

Vliegmaatschappijen, reisbureaus en andere betrokkenen worden aangepakt als ze hun handen niet van Loekasjenko's praktijken aftrekken, waarschuwen de buitenlandministers. Ze kunnen de nieuwe sancties de komende weken in stelling brengen en hebben volgens buitenlandchef Josep Borrell voorlopig een dertigtal namen van betrokkenen genoteerd.

Terug naar boven