r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Poetin: Rusland heeft niets te maken met migrantencrisis Belarus

zaterdag 13 november 2021, 10:03
Vladimir Poetin

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Rusland heeft niets te maken met de migrantencrisis aan de grens tussen Belarus en Polen. Dat stelt de Russische president Vladimir Poetin zaterdag.

In het grensgebied hebben zich grote aantallen migranten verzameld. Zij worden al maanden niet tegengehouden bij hun reis naar de Europese Unie en zouden daarbij worden binnengehaald en geholpen door Belarus.

"Ik wil dat iedereen weet dat wij er niets mee te maken hebben", zei Poetin in een interview met de Russische staatsomroep Vesti. Meerdere westerse landen hebben Moskou ervan beschuldigd met Minsk samen te werken om duizenden migranten naar de grens te sturen. De Duitse regering drong er vrijdag bij het Kremlin op aan invloed uit te oefenen op de manier waarop Belarus de migranten aan de grens behandelt. Een woordvoerder van de regering liet weten te verwachten dat Poetin "de juiste stappen" zal nemen.

Poetin sprak zich ook uit over opmerkingen van de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko eerder deze week. Daarin dreigde die de toevoer van gas naar Europa af te sluiten als de EU zijn land sancties oplegt vanwege de migrantencrisis. De Russische president zegt dat Loekasjenko zijn dreigementen niet van tevoren heeft afgestemd met het Kremlin. Volgens Poetin zou de relatie van Moskou met zowel Belarus als met de EU worden aangetast als Loekasjenko de toevoer van gas naar Europa daadwerkelijk zou afsluiten. Rusland benadrukte vrijdag al dat het zelf gas naar Europa blijft pompen.

De EU neemt mogelijk maandag een besluit over nieuwe sancties tegen Belarus.

Terug naar boven