r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Grens Polen-Belarus: EP-leden gealarmeerd door humanitaire en politieke crisis

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op woensdag 10 november 2021.

De EU moet eensgezind zijn in haar antwoord op de inhumane instrumentalisering van migranten door het regime in Belarus, zeiden EP-leden in een debat op woensdagmiddag.

In een plenair debat met EU-buitenlandchef Josep Borrell op woensdagmiddag, uitten de EP-leden hun ernstige bezorgdheid over de dramatische crisis die zich momenteel ontwikkelt aan de Pools-Russische grens. Ze herhaalden hun sterke veroordeling van de huidige tactieken van het Belarussische regime om stromen migranten naar de externe grenzen van de EU te sluizen, en daarmee de verhoudingen met buurlanden op scherp te zetten, in het bijzonder Polen, als wraak voor de sancties van de Europese Unie.

Ondervoorzitter Josep Borrell herhaalde dat de Europese Unie momenteel een breed scala aan diplomatieke middelen inzet in samenwerking met de landen van herkomst om oplossingen te vinden en te voorkomen dat er nog meer verhandelde migranten deze kant op komen. Tegelijkertijd benadrukte hij dat de Belarussische autoriteiten humanitaire hulp moeten verlenen aan de mensen die vast zitten in het Belarussische grensgebied, waaronder het verlenen van toegang aan humanitaire hulporganisaties tot het gebied en het toestaan van humanitaire corridors. Hij kondigde ook aan dat er opnieuw gesproken zal worden over een uitbreiding van de EU-sancties.

Migranten vast tussen de veiligheidsdiensten

Tijdens het debat sloegen verschillende parlementsleden alarm over de verslechterende humanitaire situatie aan de Pools-Belarussische grens, waar mensen vast zitten tussen de grenswachten terwijl ze worden blootgesteld aan winterse weersomstandigheden. Ze spoorden de Poolse autoriteiten aan om een einde te maken aan de voortdurende agressieve pushbacks van migranten terug naar Belarus, en om hulp te accepteren van de EU-agentschappen in de aanpak van de humanitaire situatie; ze betreurden daarbij dat deze hulp tot nu toe werd geweigerd. Andere parlementsleden richtten zich op de urgente noodzaak voor hulporganisaties om directe toegang te krijgen tot de Pools-Belarussische grens om de migranten die daar gestrand zijn te helpen.

Sommige parlementsleden riepen op tot het gebruik van EU-fondsen voor de bouw van een hek dat de buitengrenzen van de Unie beschermt tegen irreguliere oversteken en hybride aanvallen; anderen verwierpen dit idee met kracht. Andere parlementsleden benadrukte de noodzaak voor aanvullende EU-sancties tegen Belarus, ondertussen ook wijzend op de rol “achter de schermen” van de Russische regering in de aanhoudende crisis en oproepend tot een dialoog met Moskou om tot oplossingen te komen.


Terug naar boven