r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Facebook klokkenluider getuigde in het Parlement

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op dinsdag 9 november 2021.

EP-leden zullen op maandag schadelijke praktijken van techreuzen bespreken met voormalig Facebookwerknemer Frances Haugen. Hoe kan haar getuigenis EU-wetgeving beïnvloeden?

De voormalige Facebook werkneemster die de praktijken van het bedrijf die schadelijk zijn voor gebruikers en de maatschappij aan het licht gebracht heeft zal op 8 november in het Parlement verschijnen.

Veiligheid online is een prioriteit voor het Parlement, dat momenteel aan nieuwe regels werkt voor een snel veranderende onlinewereld, om een beter en veiliger milieu te garanderen voor internetgebruikers in de EU en een competitieve omgeving voor bedrijven om beter te gedijen.

Hoe kan de hoorzitting EU-wetgeving beïnvloeden?

De hoorzitting is voor Europeanen belangrijk om twee redenen, zegt Christel Schaldemose (S&D, Denemarken), rapporteur voor de ‘Digital Services Act’ (DSA): “In eerste instantie vind ik dat alle Facebookgebruikers het bedrijfsmodel en de keuzes achter de werking van het platform zo goed mogelijk moeten kennen en begrijpen. Ten tweede zullen deze onthullingen een impact hebben op de DSA en daarom in de nabije toekomst ook op de Europese Facebookgebruikers en andere platformen,”

“Facebook speelt een grote rol in de moderne maatschappij,” zei Andreas Schwab (EVP, Duitsland), het Europarlementslid verantwoordelijk voor de ‘Digital Markets Act’ (DMA). “Het toont gebruikers politieke advertenties en inhoud gebaseerd op onze persoonlijke gegevens” en de regels “kunnen het volume van de ‘echokamers’ als gevolg daarvan veranderen.”

“In een democratie hebben we wetgeving voor offline politieke inhoud, en verkozen politici, niet privébedrijven, zorgen voor die wetgeving,” zei hij met nadruk om de noodzaak om online politieke advertenties te reguleren.

Mevr. Haugen’s hoorzitting zal Europeanen helpen om de rol van online platformen in de maatschappij beter te begrijpen en ons in het Europees Parlement helpen om betere wetgeving te formuleren om ze aan te pakken.

Andreas Schwab

Rapporteur voor de Digital Markets Act (DSA)

Deel dit citaat:

De plannen van het Parlement om sociale media platformen te reguleren

Terwijl ze de negatieve impact weerspiegelt van de platformen op gebruikers onthult door Haugen, benadrukte Schaldemose het belang van verantwoording in de aankomende wetgeving.

“Ik pleit ervoor dat recommender systemen niet gebaseerd mogen zijn op onvrijwillige profilering. Als gebruikers aanbevelingen willen, gebaseerd op profilering door het platform, moet dit een duidelijke vraag zijn via geïnformeerde toestemming.”

We moeten de zwarte doos - het algoritme - openen en de vraag stellen aan platformen om het risico te beoordelen voor de gebruiker van elk algoritme of van elke verandering van een algoritme. En we moeten platformen verantwoordelijk stellen voor de impact van de recommender systemen en algoritmes.

Christel Schaldemose

Rapporteur voor de Digital Services Act

Deel dit citaat:

“De Digital Markets Act zal ervoor zorgen dat data alleen gebruikt kunnen worden voor politieke advertenties als gebruikers hun hernieuwde goedkeuring geven,” zei Schwab. “We kunnen nooit een ‘Cambridge Analytica 2.0’ hebben waar persoonlijke gegevens misbruikt worden voor politieke doeleinden.”

“De Digital Services Act zal ook een rol spelen in het reguleren van illegale inhoud. Maar het belangrijkste is dat de EU aan het einde van 2021 wetgeving zal voorstellen over online politieke advertenties en over desinformatie. De Commissie moet voortmaken met dit nieuwe voorstel - Mrs Haugen’s onthullingen hebben aangetoond dat we niet langer kunnen wachten.”

Meer leren over waarom de EU een regelgeving wil rond platformeconomie.

Volg de hoorzitting van de Facebook klokkenluider live in het Europees Parlement op 8 november via het multimedia centrum van 16:45 tot 19:30 CET.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20211028STO16120


Terug naar boven