r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Digitale euro volgens bestuurder ECB belangrijk voor stabiliteit

vrijdag 5 november 2021, 14:37
ECB in Frankfurt

FRANKFURT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) moet met een digitale euro komen. Dat vindt Fabio Panetta, bestuurder van de ECB. Als cryptomunten helemaal worden overgelaten aan de markt, kan dat volgens hem de stabiliteit van het financiële systeem in gevaar brengen. Ook kan dat de rol van de centrale bank verzwakken.

"Net zoals de postzegel een stuk minder wordt gebruikt sinds de komst van internet en e-mail, kan ook contant geld aan relevantie verliezen in een economie die steeds digitaler wordt", zei Panetta in een toespraak. De ECB werkt al aan een digitale munt, maar het kan nog jaren duren voordat er een e-euro wordt gelanceerd.

In juli kondigde de ECB aan te starten met een onderzoeksfase die tot twee jaar mag duren. Daarin richt de centrale bank zich op zaken als hoe een e-euro veilig en toch makkelijk in gebruik kan zijn en hoe die moet worden gedistribueerd.

De munt zou een stabiel alternatief moeten vormen voor cryptomunten als bitcoin. Bovendien zou een digitale euro op termijn als alternatief voor contant geld kunnen gaan dienen. Formeel heeft de ECB nog geen beslissing genomen over het al dan niet lanceren van een eigen digitale munt.

Terug naar boven