r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU-parlement alleen nog toegankelijk met coronapas

woensdag 3 november 2021, 8:15
Europees Parlement in Brussel
Bron: © European Union 2007 - EP

BRUSSEL (ANP) - Europarlementariërs en hun medewerkers, journalisten en bezoekers komen vanaf woensdag alleen nog met een coronapas het EU-parlement binnen. Voorzitter David Sassoli heeft dat besloten vanwege de nieuwe golf besmettingen. Het laten meten van de lichaamstemperatuur bij aankomst en het dragen van een mondkapje blijven tegelijk verplicht.

De maatregel, die sinds begin september al gold voor extern bezoek, blijft voorlopig tot eind januari van kracht. Volgens Sassoli kan met het Covid Certificaat, waarmee de houder kan aantonen dat hij ingeënt is tegen het virus, beschermd is door een eerdere besmetting of negatief getest is, het werk fysiek weer worden opgepakt in de gebouwen in Brussel en Straatsburg. Het Europees Parlement werkt al sinds het begin van de uitbraak in 2020 helemaal of deels vanuit huis.

De laatste tijd komen er echter weer steeds meer mensen naar de vergaderzalen. De coronapas 'garandeert veiligheid' bij persoonlijke aanwezigheid, stelt het dagelijks bestuur van het parlement.

Het besluit stuit in sommige kringen op verontwaardiging en verzet. Het Europees Parlement behoort als "huis van de democratie toegankelijk te blijven voor een ieder. Dit is een nieuwe stap in de richting van vaccinatiedwang", zei SGP'er Bert-Jan Ruissen. Collega Rob Roos (JA21) spreekt van "een gitzwarte dag voor de democratie".

Ruissen en enkele medestanders hebben Sassoli een protestbrief geschreven.

Terug naar boven