r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Biden erkent onhandigheid tegenover Macron, verdiept samenwerking

vrijdag 29 oktober 2021, 22:02
Joe Biden
Bron: Wikimedia / Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America

ROME (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een gesprek in Rome met zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron erkend dat het optreden van zijn land rond het sluiten van een onderzeeërsdeal en een defensieakkoord met Groot-Brittannië en Australië "onhandig en weinig elegant" was. De Fransen verloren daarmee een deal met Australië om voor tientallen miljarden euro's onderzeeërs te verkopen.

Tijdens de bijeenkomst in Italië ondertekenden beide leiders een verklaring waarin ze op tal van (defensie)vlakken beloven intensief samen te werken, ook nucleair in NAVO-verband. Beide bondgenoten spraken onder meer af gezamenlijk een strategie te gaan ontwikkelen voor de defensiemarkt en de export van militair materieel. Ook in de ruimte is meer samenwerking het doel.

De Franse regering was niet alleen ziedend over het verlies van de onderzeebootdeal, maar voelde zich door de Amerikanen, Australiërs en Britten bedrogen en verraden. Er is lang in het diepste geheim onderhandeld over de nieuwe alliantie die de naam AUKUS draagt. De Amerikanen en Britten gaan binnen die alliantie de Australiërs aan kernonderzeeërs helpen, maar Parijs werd hier volkomen buiten gehouden. De rel barstte in september los. De ontmoeting in Rome was de eerste tussen de leiders van Frankrijk en de VS sindsdien.

De Amerikaanse president dacht naar eigen zeggen dat Macron er allang van wist. Hij zei "een grote genegenheid voor Frankrijk te hebben, het land dat de oudste bondgenoot van de VS is". Maar Macron merkte na afloop zuur op dat "dit het begin van een proces van vertrouwen is". En vertrouwen is volgens Macron "net als liefde, verklaringen zijn goed, maar daden zijn beter". Biden wilde de relatie wat herstellen voor de G20-top in Rome die zaterdag begint en de klimaatconferentie in Glasgow, een dag later.

Biden heeft vrijdag een serie tweegesprekken gevoerd voorafgaand aan de top. Als eerste sprak de tweede rooms-katholieke president van de Verenigde Staten met de paus. Het gesprek duurde opvallend lang, een uur en een kwartier, en paus Franciscus zou zijn gast een goede katholiek hebben genoemd. Biden wordt door een aantal rooms-katholieken in de VS verweten dat hij geen tegenstander van abortus is. Biden noemde zijn gesprekspartner een vechter voor de vrede.

Biden reed vervolgens in zijn presidentiële limousine met nog 83 andere auto's voor een protocollaire begroeting naar de Italiaanse president Sergio Mattarella. Vervolgens reed het konvooi naar het Palazzo Chigi waar de premier van het Zuid-Europese land, Mario Draghi, hem ontving. De belangrijkste gespreksonderwerpen zijn de klimaatcrisis en de bestrijding van het coronavirus.

Delen

Terug naar boven