r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Poolse premier waarschuwt Europese Unie voor 'derde wereldoorlog'

dinsdag 26 oktober 2021, 8:30
gewijzigd
EU and Polish flags
Bron: European Commission

BRUSSEL/WARSCHAU (ANP/BLOOMBERG) - De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft de Europese Unie gewaarschuwd voor het aanzetten tot "de derde wereldoorlog", mocht de geldstroom uit Brussel worden geblokkeerd. Hij dreigde met een felle reactie als het Europees blok zou besluiten de financiële hulp op te schorten als straf voor anti-Europese maatregelen in Polen.

In een interview met de krant Financial Times zei Morawiecki dat zijn regering "onze rechten zal verdedigen met alle wapens die tot onze beschikking staan". Dat suggereert dat Polen de ambitieuze plannen van de EU om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, zou kunnen dwarsbomen. De Europese Commissie zou haar strafprocedures tegen Polen moeten intrekken, want Polen onderhandelt heus niet "met een pistool tegen het hoofd".

De strijdlustige toon van Morawiecki volgt op een Europese top waarop was geprobeerd de gemoederen te sussen. De spanningen waren hoog opgelopen na het besluit van Polen om in bepaalde gevallen Europees recht te verwerpen. Brussel en andere lidstaten zien dat als ondermijning van Europese afspraken. Eerder zette de conservatief-nationalistische regering de rechterlijke macht al naar haar hand.

Het slepende conflict leidde tot vertraging bij de goedkeuring van 36 miljard euro uit het coronaherstelfonds voor Polen. Onder meer Nederland wil dat het bedrag voorlopig wordt vastgehouden. De Europese Commissie is nog altijd in overleg met Polen over de voorwaarden waar de lidstaten aan moeten voldoen, zegt zij. Er zou geen nieuwe deadline afgesproken zijn.

"Voor retoriek die verwijst naar oorlog tussen lidstaten en de instellingen van de EU is geen plaats", stelt de commissie.

De woorden van Morawiecki moeten niet letterlijk worden opgevat, benadrukt een woordvoerder van de regeringsleider. Het zou maar een retorische overdrijving zijn geweest.

Terug naar boven