r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Sacharovprijs 2021 toegekend aan Aleksej Navalny

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op woensdag 20 oktober 2021.

Het EP heeft de Russische oppositiepoliticus en anti-corruptieactivist Aleksej Navalny de 2021 Sacharovprijs voor de vrijheid van denken toegekend.

In navolging van een eerder besluit van de Conferentie van voorzitters (voorzitter Sassoli en leiders van de politieke groepen), maakte ondervoorzitter van het Europees Parlement Heidi Hautala woensdagmiddag in de plenaire zaal van Straatsburg de winnaar van 2021 bekend.

Parlementsvoorzitter David Sassoli zei: “Het Europees Parlement heeft Aleksej Navalny gekozen als winnaar van de Sacharovprijs van dit jaar. Hij heeft voortdurend campagne gevoerd tegen de corruptie van het regime van Vladimir Poetin. Via zijn sociale media-accounts en politieke campagnes heeft Navalny geholpen om misstanden aan het licht te brengen en de steun van miljoenen mensen in heel Rusland te mobiliseren. Hiervoor werd hij vergiftigd en in de gevangenis gegooid.”

"Met de toekenning van de Sacharovprijs aan Aleksej Navalny erkennen wij zijn enorme persoonlijke moed en benadrukken wij opnieuw de niet-aflatende steun van het Europees Parlement voor zijn onmiddellijke vrijlating", voegde hij eraan toe.

Ondervoorzitter Hautala zei: “Dit jaar is de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken toegekend aan een pleitbezorger voor verandering. Aleksej Navalny heeft grote moed getoond in zijn pogingen om de keuzevrijheid voor het Russische volk te herstellen. Hij strijdt al jarenlang voor mensenrechten en fundamentele vrijheden in zijn land. Dit heeft hem zijn vrijheid en bijna zijn leven gekost. Namens het Europees Parlement roep ik op tot zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating."

“Vandaag eert het Parlement ook een groep Afghaanse vrouwen, die fel hebben gevochten voor gelijkheid en mensenrechten in hun land en daarom op de shortlist stonden voor de Sacharovprijs. We hebben ervoor gekozen om de moed van deze vrouwen te eren, aangezien zij als een van de eersten na de machtsovername van de Taliban werden geconfronteerd met schendingen van hun meest elementaire rechten en vrijheden”, voegde ze eraan toe.

Corruptiebestrijding in Rusland

Aleksej Navalny is een Russische oppositiepoliticus, anti-corruptieactivist en belangrijke politieke tegenstander van de Russische president Vladimir Poetin. Hij wierf internationale bekendheid door het organiseren van demonstraties tegen president Poetin en zijn regering, door deel te nemen aan Russische presidentsverkiezingen en door te pleiten voor hervormingen op het gebied van corruptiebestrijding. In augustus 2020 werd Navalny vergiftigd, waarna hij enkele maanden in Berlijn heeft doorgebracht om te herstellen. In januari 2021, werd hij bij zijn terugkeer naar Moskou gearresteerd. Hij zit momenteel een gevangenisstraf van 3,5 jaar uit, met nog meer dan twee jaar te gaan. Opgesloten in een streng beveiligde strafkolonie, ging Navalny eind maart 2021 in hongerstaking om te protesteren tegen zijn gebrek aan medische zorg. In juni 2021 legde een Russische rechtbank een verbod op aan de regionale kantoren van Aleksej Navalny en zijn Anti-Corruptie Stichting, nu beide geclassificeerd als extremistisch en ongewenst door de Russische autoriteiten.

De Sacharov-prijsuitreiking vindt plaats op 15 december in Straatsburg. Lees hier meer over de andere Sacharovprijs-finalisten van 2021.

Achtergrond

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken wordt jaarlijks uitgereikt door het Europees Parlement. De prijs werd opgezet in 1988 om individuen en organisaties te eren die zich inzetten voor mensenrechten en fundamentele vrijheden. De prijs is genoemd naar Sovjetfysicus en politiek dissident Andrej Sacharov en het prijzengeld is 50 000 euro.

Vorig jaar werd de prijs toegekend aan de democratische oppositie in Belarus, vertegenwoordigd door de coördinatieraad, een initiatief van moedige vrouwen, vergezeld door prominente politieke en maatschappelijke figuren.


Terug naar boven