r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Polen verdubbelt aantal soldaten aan grens met Belarus

dinsdag 19 oktober 2021, 11:35
Alexander Loekasjenko
Bron: www.kremlin.ru

WARSCHAU (ANP/RTR) - Polen heeft het aantal soldaten dat de grens met Belarus bewaakt verdubbeld van 3000 naar 6000. De soldaten moeten voorkomen dat migranten in groten getale vanuit Belarus Polen binnentrekken.

"De soldaten ondersteunen onze grenswacht en zorgen ervoor dat niemand illegaal de grens oversteekt", aldus minister van Defensie Mariusz Błaszczak. Het aantal soldaten wordt snel opgevoerd, omdat steeds meer mensen via Belarus de Europese Unie willen bereiken.

Belarus laat de migranten vanuit landen als Syrië, Irak, Jemen en Iran sinds een aantal maanden toe en houdt ze dan niet tegen om naar buurlanden te gaan die lid zijn van de Europese Unie. De Belarussische leider Aleksandr Loekasjenko doet dit als reactie op EU-sancties die zijn opgelegd na het hardhandig neerslaan van demonstraties.

Volgens Polen is dit een vorm van oorlogsvoering van Loekasjenko. Belarus ontkent migranten naar het land te halen en die de grens met de EU over te sturen.

Polen heeft voor alle gebieden die grenzen aan Belarus de noodtoestand uitgeroepen. Veel migranten worden ook naar andere buurlanden van Belarus zoals Litouwen geleid.

Terug naar boven