r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Wat zeggen cijfers nu echt over onze economie? - Universiteit van Amsterdam, Echt

Sint-Landricuskerk te Echt, Limburg in Nederland
Wikipedia/Fnorp
datum 27 oktober 2021 17:00 - 18:30
plaats Echt
aanwezigen D.K. (Daniel) Mügge e.a.
organisatie Universiteit van Amsterdam (UvA)

Met de piek van de coronapandemie achter ons staan alle seinen voor de Nederlandse economie op groen. Het ene nieuwsbericht na het andere haalt cijfers aan die laten zien hoe goed het gaat: hoge economische groei, lage werkeloosheid. Of we zien juist zorgelijke cijfers over een hoge inflatie. Maar hoe betrouwbaar is het beeld dat deze statistieken schetsen? Daniel Mügge neemt ons mee in zijn onderzoek naar de politieke onderbuik van cijfers en hun onmacht om recht te doen van de economische verhoudingen van de eenentwintigste eeuw.

Kerngegevens van evenement Wat zeggen cijfers nu echt over onze economie?

Datum

27 oktober 2021

Tijd

17:00 -18:30

Daniel Mügge, hoogleraar Politieke Arithmetiek aan de Universiteit van Amsterdam (foto: JW Kaldenbach / ontwerp: Petra Gijzen-Swirl)

Getallen en statistieken over de economie zijn cruciaal voor de overheid. Metingen van bijvoorbeeld groei, werkloosheid, inflatie en (overheids)schulden - dergelijke getallen laten zien ‘hoe onze economie het doet’ en liggen aan de basis van beleid.

Daniel Mügge leidde het onderzoeksproject FickleFormulas, waarin onderzoekers van de UvA de herkomst van de formules achter deze economische indicatoren hebben onderzocht. Waarom meten we onze economie zoals we dat doen? De manier waarop we economische indicatoren definiëren en meten zijn verre van vanzelfsprekend. De keuzes die we maken in de metingen en het presenteren van cijfers zijn niet zonder consequenties. Ze creëren winnaars en verliezers en ze beïnvloeden onze toekomst, bijvoorbeeld wanneer BBP-cijfers de kosten van

In dit programma gaat Mügge in op wat in vredesnaam politieke arithmetiek is, hoe overheidsstatistieken tot stand komen en waarom cijfers zo’n centrale rol spelen in beleidsvorming.

Over de sprekers

Daniel Mügge is hoogleraar Politieke Arithmetiek bij de afdeling politicologie aan de UvA (als je je afvraagt wat politieke aritmetiek is, lees meer hier of hier). Mügges huidige onderzoek richt zich op twee thema’s: de Europese regelgeving omtrent kunstmatige intelligentie en de politieke economie van macro-economische factoren.

Locatie en aanmelden

SPUI25, bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen. Dit programma is ook online bij te wonen.

Meld je aan

Over de serie Navigating a Complex World

De wereld worstelt met tal van complexe vraagstukken die van invloed zijn op ons alledaagse leven. Om actuele thema’s te begrijpen en om oplossingen aan te dragen, is wetenschappelijke kennis nodig. In deze lezingenserie in SPUI25 delen onze wetenschappers hun kennis en nieuwe inzichten rond maatschappelijke vragen die een grote impact hebben op ons allemaal.

Bekijk alle programma's in deze serie.

Zie ook

Hoe krijgen we de auto uit ons hoofd?

Een groot deel van onze openbare ruimte draait om het zo makkelijk mogelijk kunnen verplaatsen van A naar B. Maar hierdoor kunnen een heleboel andere dingen niet meer. Zouden we dat niet veel politieker moeten maken?

Waarom we de beperkingen van economische cijfers moeten begrijpen

De kranten staan er vaak vol van. Cijfers die weergeven hoe het met onze economie gaat. ‘Maar deze cijfers zijn niet objectief’, waarschuwt politiek econoom Daniel Mügge. We moeten daarom 'cijferwijzer' worden.


1.

Meer over...

Terug naar boven