r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Op de agenda tijdens de plenaire sessie: rechtstaat in Polen, klimaat, van boer tot bord

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op vrijdag 15 oktober 2021.

Tijdens de tweede plenaire sessie van oktober zullen de EP-leden de rechtstaat in Polen bespreken en stemmen over een klimaatresolutie voor de COP26 conferentie.

Rechtstaat in Polen

Op dinsdag zullen de Europarlementariërs met de Poolse premier Mateusz Morawiecki en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen de uitspraak van het Poolse Constitutioneel Hof bespreken, die de voorrang van het Europese op het Poolse recht in vraag stelt. Op donderdag zullen de EP-leden hier via een resolutie over stemmen. Op woensdag zullen de EP-leden ook overleggen over het vrijwel volledige verbod op abortus dat in Polen van kracht is sinds januari 2021.

VN-klimaatconferentie

EP-leden zullen naar verwachting een oproep doen voor ambitieuzere globale emmissieverlagingen vóór de COP26 VN-klimaatconferentie in Glasgow in november. Het debat zal op woensdag plaatsvinden en de stemming op donderdag

Van boer tot bord

Op maandag onthalen EP-leden de ‘Van-boer-tot-bord’-strategie om het Europese voedselsysteem eerlijk, gezond en milieuvriendelijk te maken. De stemming vindt dinsdag plaats, en de resultaten worden woensdagochtend bekend gemaakt.

Pandora papers

Op donderdag zullen de EP-leden over een resolutie stemmen die de massale belastingontwijking veroordeelt, die onthuld werd door het onderzoek naar de Pandora Papers.

Winnaar Sacharovprijs

De winnaar van de 2021 Sacharovprijs voor de vrijheid van denken zal op woensdag verkozen worden door Parlementsvoorzitter David Sassoli en de fractieleiders. De finalisten van dit jaar zijn Afghaanse vrouwen, de Boliviaanse politicus Jeanine Áñez en de Russische activist Alexei Navalny.

Covid-19 vaccins

EP-leden zullen via een resolutie op donderdag meer transparantie vragen rond de ontwikkeling, aankoop en distributie van vaccins in de toekomst.

Verder op de agenda

  • Verwachtingen van de EU-top op 21-22 oktober over Covid-19, vaccinatie en de Digitale Strategie
  • Aanbevelingen voor de bescherming van werknemers tegen asbest
  • Aangepaste regels rond motorrijtuigenverzekering, om EU-burgers een betere bescherming en gelijke behandeling te verzekeren
  • Methaanemissie
  • EU-Taiwan betrekkingen
  • Begroting 2022

Lees meer

Productinformatie

REF.: 20211008STO14531


Terug naar boven