r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Twitterruzie Rutte en Sloveense premier om aanval op D66'er

donderdag 14 oktober 2021, 18:22
Sophie in 't Veld
Bron: © European Union – Source: European Parliament

DEN HAAG/BRUSSEL/LJUBLJANA (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte is fors in aanvaring gekomen met zijn Sloveense collega Janez Janša. Rutte liet donderdag een "totaal ongepaste en smakeloze tweet" van Janša over Nederlandse Europarlementariërs niet over zijn kant gaan en ontbood de Sloveense ambassadeur. Janša vuurde vervolgens terug op Twitter.

"Verdoe je tijd niet met ambassadeurs en de persvrijheid in Slovenië", antwoordde Janša op de tweet waarin Rutte zijn hart had gelucht. De Sloveense premier verwees opnieuw naar de moord op Peter R. de Vries, die zijn regering al vaker aanhaalde om aan te tonen dat Nederland zich beter op zijn eigen sores kan richten. "Bescherm liever je journalisten tegen omkomen op straat, samen met Europarlementariër Sophie in 't Veld."

De twee regeringsleiders botsten nadat Janša onder meer een tweet had gedeeld van iemand anders waarin D66'er In 't Veld voor "marionet van George Soros" wordt uitgemaakt. Janša beschouwt de rijke filantroop Soros, die bekendstaat om zijn donaties aan progressieve pro-EU-projecten, als grote aanjager van een linkse samenzwering. Vroegere en huidige Europarlementariërs van PvdA, GroenLinks en VVD en wijlen VVD-Europarlementariër Hans van Baalen zouden ook in Soros' zak zitten.

In 't Veld is bekend pleitbezorger van nauwe Europese samenwerking. Janša ruziede al vaker met de liberale Europarlementariër. Maar de Sloveense premier keert zich opnieuw tegen de Nederlandse nu zij een delegatie leidt van Europarlementariërs op inspectie in Slovenië. Ze komen nagaan of de Sloveense rechtsstaat onder Janša inderdaad afglijdt. De premier ziet er ongewenste bemoeienis in van een linkse kliek die erop uit is hem beentje te lichten.

D66 en de VVD van Mark Rutte zitten in dezelfde fractie in het Europees Parlement. Janša en geestverwanten als de Hongaarse premier Viktor Orbán kiezen Nederland, Rutte en Eurocommissaris Frans Timmermans vaker als mikpunt.

De Sloveense regering is dit halfjaar voorzitter van de EU, van wie doorgaans een diplomatieke, bemiddelende opstelling wordt verwacht. Maar van die ongeschreven regel trekt Janša zich niets aan. Terwijl voor een goede samenwerking toch echt "wederzijds vertrouwen en respect" nodig is, hield voorzitter David Sassoli van het Europees Parlement hem op Twitter nog eens voor.

"We roepen premier Janša dringend op om te stoppen met de provocaties tegen leden van het Europees Parlement", twitterde Sassoli. Zulke aanvallen raken ook de EU-burgers die hen hebben gekozen, waarschuwt hij.

Ook tegen Sassoli keert Janša zich hoogstpersoonlijk. "Slovenië is geen kolonie" en Europarlementariërs zouden zich bezighouden met "politieke intriges" en "uit de lucht gegrepen aantijgingen", twitterde de premier.

Rutte en Janša treffen elkaar volgende week bij een Europese top in Brussel.

Delen

Terug naar boven