r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Onthullers Pegasus-spionageschandaal krijgen prijs EU-parlement

donderdag 14 oktober 2021, 13:34

BRUSSEL (ANP) - De journalisten die aan het licht brachten dat de mobiele telefoons van tal van staatshoofden, oppositieleiders en activisten werden afgeluisterd met Israëlische software hebben een nieuwe journalistiekprijs gewonnen. Het Europees Parlement reikt de prijs sinds dit jaar uit om een vermoorde Maltese journaliste te eren.

Onderzoeksjournalisten van het Franse collectief Forbidden Stories ontdekten dat de Pegasus-software werd gebruikt tegen prominenten als de Franse president Emmanuel Macron en de Marokkaanse koning Mohammed VI. Overheden bedienden zich er ook van om mensenrechtenactivisten, dissidenten en politieke tegenstanders te bespioneren. Die hadden niets door.

De Daphne Caruana Galizia-prijs moet de herinnering levend houden aan een Maltese journaliste die onderzoek deed naar corruptie in de kleine EU-lidstaat. Ze kwam in 2017 om door een autobom. De daders hadden contacten in de hoogste regionen. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt spant zich nog altijd in om de zaak opgelost en de opdrachtgevers gestraft te krijgen.

"De dood van Daphne Caruana Galizia heeft een wederopstanding in gang gezet van onderzoeksjournalistiek, door collega's die vastbesloten zijn haar werk voort te zetten", zegt parlementsvoorzitter David Sassoli. Hij maakt zich wel zorgen om EU-landen die proberen journalisten het leven zuur te maken. "Journalisten moeten erop kunnen vertrouwen dat de autoriteiten hen beschermen en hen niet hoeven vrezen. Dat zijn we verplicht aan de dappere verslaggevers die zijn vermoord."

De winnaars van de Daphne Caruana Galizia-prijs ontvangen 20.000 euro.

Terug naar boven