r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Sacharovprijs 2021: De finalisten

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op vrijdag 15 oktober 2021.

De finalisten van de 2021 Sacharovprijs van het Europees Parlement voor de vrijheid van denken zijn Afghaanse vrouwen, Jeanine Áñez en Alexei Navalny.

Ontmoet de finalisten van de Sacharovprijs van het Europees Parlement van dit haar, die verkozen werden tijdens een gezamenlijke vergadering van de AFET- en DEVE-commissies:

 • Afghaanse vrouwen, vertegenwoordigd door 11 mensenrechtenactivisten
 • Jeanine Áñez, Boliviaanse politicus en symbool van onderdrukking tegen dissidenten
 • Alexei Navalny, Russische activist en politiek gevangene

Afghaanse vrouwen

Onder het voormalige Talibanregime, kregen vrouwen te maken met gedwongen huwelijken, hoge sterfte rondom zwangerschap, lage geletterdheid, gedwongen maagdelijkheidstesten en konden ze zich niet verplaatsen zonder een man. Na de machtsovername van de Taliban, worden vrouwen opnieuw uitgesloten uit de regering en onderwijs, en lopen hun rechten en vrijheden in gevaar. De vrouwen, die genomineerd werden voor hun moedige strijd voor vrijheid en mensenrechten, zijn:

 • Shaharzad Akbar - voorzitter van Afghaanse Onafhankelijke Mensenrechtencommissie (AIHRC);
 • Mary Akrami - hoofd van het Afghaanse Vrouwennetwerk
 • Zarifa Ghafari - burgermeester van Maidan Shar sinds 2018
 • Palwasha Hassan - activiste en directrice van AWEC (Afghaanse Vrouwen Onderwijscentrum)
 • Freshta Karim - stichter van een mobiele bibliotheek en voorvechter van onderwijs en studie
 • Sahraa Karimi - eerste vrouwelijke voorzitter van de Afghaanse staatsfilmmaatschappij
 • Metra Mehran - verdediger van vrouwenemancipatie & onderwijs en mede-stichter van de Vrouwelijke Perspectieven Beweging
 • Horia Mosadiq - mensen- en vrouwenrechten activiste
 • Sima Samar - mensenrechtenverdediger, voormalig Minister van Vrouwenzaken en voormalig voorzitter van de Afghaanse onafhankelijke Mensenrechtencommissie
 • Habiba Sarabi - lid van het onderhandelingsteam van de Islamitische Republiek van Afghanistan
 • Anisa Shaheed - politieke verslaggever

Jeanine Áñez

Jeanine Áñez is een Boliviaanse politica en symbool van de onderdrukking tegen dissidenten en het gebrek aan een eerlijke rechtsbedeling in Latijns-Amerika. Ze werd interim-president in november 2019, na vermeende verkiezingsfraude van zittend President Evo Morales. In november 2020, na vrije en eerlijke verkiezingen was er een vreedzame machtsoverdracht. Maar op 13 maart 2021 werd ze gearresteerd op beschuldiging van “terrorisme, opruiing en samenzwering”. Ze zit sindsdien in de gevangenis, op beschuldiging van het beramen van een staatsgreep tegen Morales.

Alexei Navalny

Alexei Navalny is een Russische oppositiepoliticus, anti-corruptie activist en belangrijke politieke tegenstander van President Putin. Hij is bekend dankzij zijn LiveJournal blog, YouTube- en Twitter-kanaal waar hij miljoenen volgers heeft, maar hij kreeg vooral internationale bekendheid door het organiseren van betogingen, zich kandidaat te stellen voor de verkiezingen en te pleiten voor hervormingen tegen corruptie in Rusland, President Vladimir Putin en zijn regering. In augustus 2020 werd hij vergiftigd terwijl hij op een reis was in Siberië. Nadat hij maanden in Berlijn spendeerde om te herstellen, werd hij in januari 2021 na zijn terugkomst in Moskou gearresteerd. In februari kreeg hij een gevangenisstraf van 2,5 jaar. Nu hij opgesloten zit in een streng beveiligde strafkolonie, ging hij in april op een 23-dagenlange hongerstaking tegen het gebrek aan medische zorgen. In juni 2021 verbood een Russische rechtbank zijn regionale kantoren en zijn Anti-Corruptie Stichting.

Achtergrond

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken wordt jaarlijks uitgereikt door het Europees Parlement. Het werd opgezet in 1988 om individuen en organisaties te lauweren die zich inzetten voor mensenrechten en fundamentele vrijheden. De prijs werd genoemd naar Sovjetfysicus en politiek dissident Andrej Sacharov en het prijzengeld is 50 000 euro. In 2020 werd de prijs uitgereikt aan de Belarussische oppositie voor het verdedigen van vrijheid in het land.

Volgende stappen

 • 21 oktober: de Conferentie van voorzitters maakt de prijswinnaar bekend
 • 15 december: officiële uitreiking van de Sacharovprijs in Straatsburg

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20211008STO14523


Terug naar boven