r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Onderzoekers zien opbrengst landbouw dalen door Green Deal

dinsdag 12 oktober 2021, 17:40
Frans Timmermans
Bron: European Commission

WAGENINGEN (ANP) - Door de klimaatmaatregelen van de zogeheten Green Deal neemt de opbrengst van landbouwgewassen waarschijnlijk af. De prijzen van agrarische producten zullen hierdoor omhoog gaan, concludeert Wageningen University na onderzoek.

De Europese Commissie wil het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen hebben gehalveerd voor 2030. Volgens de Europese plannen moet ook het gebruik van kunstmest worden teruggedrongen. De maatregelen zijn bedoeld om klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit tegen te gaan, maar dit is nadelig voor de opbrengst van landbouwgewassen. "Een lagere productie leidt tot prijsstijgingen, minder Europese export en meer import van agrarische producten van buiten Europa", stellen de onderzoekers.

Zij keken naar de gevolgen voor eenjarige gewassen, zoals tarwe, koolzaad, maïs, suikerbieten en tomaten en meerjarige gewassen, zoals appels, olijven, druiven en citrusvruchten. Door de maatregelen kan de productie met gemiddeld 10 tot 20 procent dalen. Bij sommige gewassen kan dit zelfs 30 procent zijn.

"Bovendien kan minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest leiden tot kwaliteitsproblemen. Met minder gewasbeschermingsmiddelen kan graan vatbaar worden voor schimmels, waardoor het ongeschikt wordt voor menselijke of dierlijke consumptie", aldus de Wageningse universiteit. Volgens de onderzoekers kan in de appelteelt minder gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen leiden tot een lagere hectareopbrengst, kleinere vruchten en aangetaste schillen.

Delen

Terug naar boven