r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Oostenrijkse regeringsleider Kurz maakt aftreden bekend

zaterdag 9 oktober 2021, 21:40
gewijzigd
Sebastian Kurz
Bron: The Council of the European Union

WENEN (ANP) - Achtervolgd door beschuldigingen van corruptie, heeft de Oostenrijkse regeringsleider Sebastian Kurz zaterdagavond zijn aftreden bekendgemaakt. De coalitiepartner in zijn regering, de Groenen, wilde niet meer met de bondskanselier verder. Het is de bedoeling dat minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg hem gaat opvolgen.

De scheuren in de coalitie tussen de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) van Kurz en de Groenen waren snel groter geworden sinds de kanselier wordt verdacht van corruptie en omkoping. De regeringsleider zelf wilde aanvankelijk van geen wijken weten. Maar de linkse milieupartij benadrukte dat Kurz niet meer kan aanblijven. De Groenen eisten een persoon van "onberispelijk" gedrag. Kurz verwees naar deze "patstelling" en zei met zijn aftreden ruimte te willen maken voor een stabiele regering.

Eerder deze week begon de juniorpartner van de ÖVP al de handen af te trekken van Kurz. Dat gebeurde nadat bekend was geworden dat justitie de handel en wandel van Kurz onderzoekt rond beïnvloeding van media. Het kwam daarbij tot een reeks huiszoekingen, ook bij naaste leden van zijn team. Kurz zou als minister van Buitenlandse Zaken in 2016 betrokken zijn geweest bij het omkopen van kranten met belastinggeld. Het doel was positieve berichtgeving over de ÖVP. In 2017 werd hij met zijn 31 jaar de jongste regeringsleider ter wereld. Sinds begin 2020 regeerde hij met De Groenen.

Delen

Terug naar boven