r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kiezers Tsjechië naar stembus voor nieuw parlement

vrijdag 8 oktober 2021, 14:53

PRAAG (ANP/RTR/AFP) - De stembussen in Tsjechië zijn vrijdagmiddag geopend voor de parlementsverkiezingen. De populistische partij ANO van premier Andrej Babis wordt volgens de laatste peilingen de grootste partij van het land, maar de voorspelde voorsprong werd in de afgelopen weken steeds kleiner.

De ANO loopt in de peilingen intussen maar enkele procentpunten voor op de twee oppositiepartijen, die hebben beloofd samen te werken tegen Babis. De 67-jarige premier hoopt op een tweede termijn en de kans is groot dat hij een nieuwe regering mag vormen, maar het kan moeilijk worden om coalitiepartners te vinden. Hij leidt nu een minderheidsregering.

Babis wordt door zijn tegenstanders bekritiseerd voor onder meer de manier waarop hij is omgegaan met de coronapandemie. In Tsjechië stierven meer dan 30.000 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. De succesvolle zakenman wordt daarnaast beschuldigt van belangenverstrengelingen. De Europese Commissie zette in augustus de uitbetalingen van subsidies aan het door Babis opgerichte bedrijf stop. De premier zou nog actief zijn geweest in de onderneming, wat hij zelf ontkent.

De stemlokalen sluiten zaterdagmiddag. Er worden geen exitpolls verwacht. De resultaten worden diezelfde dag nog bekendgemaakt.

Terug naar boven