r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Eurocommissaris Johansson: EU moet ruim 42.000 Afghanen kunnen opvangen

donderdag 7 oktober 2021, 18:35
Ylva Johannson
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet 42.500 Afghanen kunnen opvangen die na de machtsgreep door de Taliban willen uitwijken. Dat dringende verzoek van de Verenigde Naties moeten de EU-landen kunnen inwilligen, meent Eurocommissaris Ylva Johansson. Maar de lidstaten beloven vooralsnog niets.

Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) en haar EU-collega's vergaderden donderdag met Johansson en VN-vluchtelingencommissaris Filippo Grandi over het lot van Afghaanse vluchtelingen. Grandi en Johansson waarschuwden bij die gelegenheid, bedoeld om te kijken hoe de EU zou kunnen helpen, dat Afghanistan er rampzalig voor staat. En dat ook Afghanen die elders een veilig heenkomen hebben gezocht hulp nodig hebben.

Grandi schat dat de komende vijf jaar 85.000 van de kwetsbaarste Afghaanse vluchtelingen die naar buurlanden zijn uitgeweken 'hervestiging' nodig hebben, zoals dat heet. Hij vroeg de EU-landen de helft voor hun rekening te nemen. Sommige lidstaten verklaarden meer Afghanen te willen opnemen. Maar concrete toezeggingen kon de vluchtelingencommissaris niet noteren.

Broekers en meerdere van haar collega's verklaarden eerder al geen aantallen te willen noemen. Dat zou Afghanen maar aanmoedigen om naar de EU te reizen. Ze willen Afghanen allereerst in eigen land en in buurlanden opvangen.

Sinds de val van Kabul en de chaotische evacuatie die volgde, heeft de EU ongeveer 22.000 Afghanen geëvacueerd en onderdak geboden, zegt Johansson. Tot dusver zijn minder Afghanen hun land ontvlucht dan aanvankelijk gevreesd, constateert de Zweedse.

Terug naar boven