r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

De toekomst van Europa: nadruk op klimaatverandering, milieu, gezondheidszorg

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op maandag 4 oktober 2021.

De deelnemers van het derde burgerpanel deelden op 1-3 oktober hun ideeën om klimaatverandering aan te pakken en het milieu en gezondheidszorg te verbeteren.

Link naar de video: Conferentie over de toekomst van Europa: klimaat en gezondheid staan centraal

(Duur van de video:01:50)

Voor het derde weekend op rij, onthaalde de Conferentie over de Toekomst van Europa 200 mensen uit de hele EU in Straatsburg voor een reeks debatten om het traject van Europa voor de komende jaren bij te sturen.

Deelnemers benadrukten de dringende noodzaak om de opwarming van de aarde te stoppen, om ons voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering en om de schade aan het milieu te beperken.

“Ik denk dat dit het belangrijkste onderwerp is, want klimaatverandering zal ons allemaal treffen in de toekomst, en vooral onze generatie. We moeten dit probleem aanpakken en het is alleen maar mogelijk als we samenwerken als één Europa,” zei Lars, uit Duitsland

Gezonde planeet, gezonde mensen

Velen uitten hun bezorgdheid over de recente natuurrampen in Europa en de intensivering van dergelijke gebeurtenissen, die zij gekoppeld zagen aan klimaatverandering.

De EU moet mensen informeren over een duurzamere manier van leven, en milieuvriendelijk transport en duurzame energie blijven bevorderen, zeiden de panelleden.

Het verband tussen een gezond milieu en de gezondheid van de mensen werd benadrukt. De bevordering van duurzame landbouw en kwaliteitsvolle voeding moet volgens de leden van het panel op de agenda staan. Daarnaast riepen ze ook op tot gelijke toegang tot gezondheidszorg voor alle Europeanen.

“Ik denk dat gezondheid een EU-verantwoordelijkheid moet zijn omdat er nog steeds aanzienlijke ongelijkheid is tussen de landen,” zei Venla, uit Finland.

Seksuele voorlichting en seksuele en reproductieve gezondheid stonden ook bovenaan op de agenda.

“Ik hoop dat mijn aanwezigheid hier iets zal betekenen voor mijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen”, zei Karsten, uit Denemarken.

Voornaamste gespreksonderwerpen

Tijdens de volgende vergaderingen zullen panelleden ideeën uitwisselen over onder andere de ondersteuning van een gezonde levensstijl, de bescherming van biodiversiteit, de productie van veilige en gezonde voeding, het reguleren van consumptie en de versterking van Europese gezondheidsstelsels.

Deze onderwerpen werden verdeeld in vijf subgroepen die in detail besproken zullen worden:

  • Betere manieren van leven
  • Bescherming van het milieu en onze gezondheid
  • Onze economie en consumptie bijsturen
  • Op naar een duurzame maatschappij
  • Gezondheid

20 vertegenwoordigers die willekeurig geselecteerd werden door het panel, zullen de voorstellen presenteren tijdens de Plenaire sessie van de Conferentie op 21-22 januari in Straatsburg.

Wat zijn de volgende stappen?

Het burgerpanel over “klimaatverandering, milieu en gezondheid” zal op 19-21 november online samenkomen. Een derde sessie zal op 7-9 januari in Warschau plaatsvinden.

Ondertussen zal het vierde burgerpanel op 15-17 oktober voor de eerste keer samenkomen in Straatsburg om de “EU-rol in de wereld en migratie” te bespreken.

De voorstellen van de panels moeten de Conferentie helpen met het formuleren van aanbevelingen, gepland in de lente van volgend jaar.

Doe mee en deel jouw ideeën over de toekomst van Europa via het platform van de Conferentie!

Ontdek wat besproken werd tijdens het eerste en tweede panel.

Ontdek meer over het derde Europese Burgerpanel in onze video.

Burgerpanels

Productinformatie

REF.: 20210930STO13910


Terug naar boven