r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-ministers van Financiën houden energieprijzen in de gaten

maandag 4 oktober 2021, 22:10
Fossiele energiecentrale

LUXEMBURG (ANP/BLOOMBERG) - De EU-ministers van Financiën zullen de stijgende energieprijzen in Europa komende tijd in de gaten houden. Ze gaan er voorlopig van uit dat de situatie geen belemmering vormt voor het behalen van klimaatdoelen. Ook denken ze dat de hoge inflatie van de laatste tijd een tijdelijk fenomeen betreft en dat de inflatie volgend jaar weer zal terugzakken.

Dat heeft de Ierse minister van Financiën, Paschal Donohoe, laten weten na afloop van de bijeenkomst van de Eurogroep, waarvan hij de voorzitter is. Ingewijden hadden eerder al aangegeven dat er dit keer geen concrete besluiten genomen zouden worden over maatregelen. Het blijft daarom wachten op voorstellen van de Europese Commissie. Die werkt aan een 'gereedschapskist' om de pijn te verzachten.

Ook de Europese milieuministers hebben de hoge gas- en olieprijzen op de agenda gezet, voor een vergadering woensdag in Luxemburg. De hoge energieprijzen wereldwijd zijn namelijk niet alleen een bron van zorg omdat ze de inflatie aanjagen, waardoor de koopkracht van consumenten wordt ondermijnd. Hoe hoger de prijzen aan de pomp en van de verwarming, hoe groter ook het gevaar dat de publieke steun voor de klimaatplannen afkalft.

Terug naar boven