r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Controle op juiste reispapieren naar VK al in Nederland

vrijdag 1 oktober 2021, 11:06

LONDEN (ANP) - Nederlanders die een Europees identiteitsbewijs willen gebruiken om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen, worden al in Nederland tegengehouden. Vanaf vrijdag gelden nieuwe reisregels vanwege de brexit, waardoor Europese reizigers alleen nog met een geldig paspoort naar Groot-Brittannië kunnen gaan. De Koninklijke Marechaussee en luchtvaartmaatschappijen letten erop dat mensen naar het VK reizen met het juiste papierwerk.

In eerste instantie wijzen luchtvaartmaatschappijen reizigers op de nieuwe regels. Bij het kopen van tickets wordt aangegeven dat ze een paspoort moeten hebben en ook bij het inchecken kunnen reizigers al geweerd worden. Een zegsman van de Marechaussee vergelijkt het met wanneer iemand een verlopen paspoort laat zien. "Dan mag iemand de reis ook niet maken."

De Koninklijke Marechaussee geeft aan dat er al campagne was gevoerd om mensen op de regels te wijzen. Zo werden reizigers voorafgaand aan de nieuwe regels al via sociale media ingelicht. "Maar het is een nieuwe maatregel, dus het zal vast nog gebeuren dat mensen er niet op letten of nog niet de juiste papieren hebben", verwacht de woordvoerder. Of de nieuwe regelgeving vrijdag al voor problemen heeft gezorgd is niet bekend.

Het Verenigd Koninkrijk stapte begin 2020 uit de Europese Unie, waarmee een einde kwam aan het vrije verkeer van ruim 500 miljoen mensen tussen het land en de 27 EU-lidstaten. EU-burgers die voor 31 december 2020 in het Verenigd Koninkrijk woonden, mogen nog wel hun ID-kaart gebruiken om de grens over te steken. Ze hebben dan wel een document nodig dat dit bewijst. Grenswerkers kunnen tot eind 2025 een identiteitsbewijs gebruiken, mits ze een vergunning van de Britse overheid hebben.

Terug naar boven