r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Sloveense premier krijgt zijn zin: baas kritisch persbureau weg

donderdag 30 september 2021, 14:36
Janez Janša, on the left, and Ursula von der Leyen
Bron: European Commission

LJUBLJANA/BRUSSEL (ANP) - De baas van het nationale persbureau van Slovenië stapt op. Bojan Veselinovič ligt al maanden onder vuur van de regering. Hij wil niet meewerken aan de "onderwerping" van het persbureau door het afknijpen van zijn inkomsten, zegt hij. De Europese Commissie maakt zich ernstige zorgen over de persvrijheid.

De Sloveense premier Janez Janša heeft al langere tijd weinig op met de directeur van persbureau STA. Hij verslijt hem voor spreekbuis van politieke tegenstanders. Janša probeert de greep van de regering op het persbureau te versterken. Het is onafhankelijk maar wordt volgens de wet wel door de overheid bekostigd. Volgens critici wil hij net als zijn Hongaarse geestverwant Viktor Orbán dat de media aan zijn leiband lopen.

De regering en STA worden het maar niet eens over de voorwaarden voor het hervatten van de subsidie voor het persbureau. Dat zit inmiddels negen maanden zonder en teert op giften, ook al heeft het hooggerechtshof bevolen en de Europese Commissie gemaand de subsidie weer over te maken. Nu directeur Veselinovič opstapt, zal nog duidelijker worden dat het de regering eigenlijk steeds om het knevelen van de media ging, zegt hijzelf.

De commissie heeft er bij de Sloveense regering, die uitgerekend dit halfjaar de Europese Unie voorzit, vorige week nog eens op aangedrongen aan haar verplichtingen te voldoen, zegt een woordvoerder. "We betreuren en volgen met ongerustheid de jongste verslechtering van de situatie."

Delen

Terug naar boven