r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Hoe pakt de EU gendergerelateerd geweld aan?

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op woensdag 20 april 2022.

Gendergerelateerd en huiselijk geweld komt nog steeds veel voor in Europa en treft vooral vrouwen en meisjes. De EU neemt maatregelen om er een einde aan te maken.

De meeste EU-landen hebben wetgeving om geweld omwille van het geslacht of seksuele geaardheid van een persoon te bestrijden, maar het gebrek aan een gemeenschappelijke definitie van gendergerelateerd geweld en aan gemeenschappelijke regels om het probleem aan te pakken, houdt het probleem in stand. Dat is waarom het Europees Parlement voortdurend strengere regels vraagt.

Vrouwen en meisjes zijn de voornaamste slachtoffers, maar LGBTIQ+ personen en mannen kunnen ook getroffen worden. Het heeft negatieve gevolgen voor het individu in kwestie, voor de familie en de gemeenschap en maar ook op economisch vlak.

Neem een kijkje naar wat het Parlement doet voor een sociaal Europa.

Specifieke regels om gendergerelateerd geweld te bestraffen

Om gendergerelateerd geweld in alle EU-landen beter te bestrijden, spoorden de EP-leden in september 2021 de Commissie aan om het volgens de EU-wetgeving als een misdaad te beschouwen, op gelijke voet met terrorisme, smokkel, cybermisdaad, seksuele uitbuiting en het witwassen van geld. Dit zou gemeenschappelijke, wettelijke definities, standaarden en minimum strafrechtelijke sancties doorheen de EU mogelijk maken.

Het initiatief komt na een oproep van het Parlement in januari voor een EU-richtlijn om alle vormen van gendergerelateerd geweld te voorkomen en te bestrijden. Europarlementariërs benadrukten de noodzaak voor een “EU-Protocol voor gendergerelateerd geweld in tijden van crisis” om het probleem aan te pakken en de slachtoffers van huishoudelijk geweld te steunen. Beschermingsdiensten zoals hulplijnen, veilige huisvesting en aandacht voor de gezondheid van slachtoffers zouden in elk land als ‘essentiële diensten’ deel moeten worden van het plan, zei het Parlement.

Bekijk onze infografiek over de impact van Covid-19 op vrouwen.

Seksuele intimidatie en cybergeweld

Inspelend op het toenemende gebruik van sociale media en nieuwe technologieën, en met een verslag van 2016 over online intimidatie als basis, werken EP-leden momenteel aan voorstellen om cybergeweld op basis van gender aan te pakken. Ze zullen in november 2021 voorgesteld worden.

Overeenkomst van Istanboel

Het voltooien van de EU-toetreding tot de Raad van Europa’s Overeenkomst van Istanboel om geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld te voorkomen en te bestrijden blijft een politieke prioriteit. Alle EU-landen hebben zich aangemeld, maar sommigen moeten het nog bekrachtigen. In januari 2021 verwelkomde het Parlement de intenties van de Commissie om maatregelen voor te stellen om de 2021 doelstellingen van de Overeenkomst van Istanboel te bereiken, indien sommige lidstaten de bekrachtigen van de EU nog steeds tegenhouden.

Vrouwelijke genitale verminking

Het Parlement nam wetgeving en resoluties aan om vrouwelijke genitale verminking (VGV) wereldwijd te helpen elimineren. Ondanks het feit dat het in de EU illegaal is en sommige lidstaten zelfs de uitoefening ervan buiten hun grenzen vervolgen, zijn er naar schatting 600 000 vrouwen die in Europa wonen slachtoffer van VGV en lopen 180 000 meisjes in 13 Europese landen alleen al een hoog risico om VGV te ondergaan.

In 2019 was de Keniaanse studentengroep, the Restorers, kandidaat om de EP Sacharovprijs voor de vrijheid van denken te ontvangen, voor de ontwikkeling van een app die meisjes helpt in de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking.

In 2014 reikte het Parlement de Sacharovprijs uit aan de Congolose gynaecoloog Dr. Denis Mukwege voor zijn werk met duizenden slachtoffers van groepsverkrachting en seksueel geweld in de Democratische Republiek Congo (DRC).

Vrouwen: de voornaamste slachtoffers

  • 1 op de 3 vrouwen in de EU is na haar vijftiende slachtoffer geweest van fysiek of seksueel geweld
  • Meer dan de helft ondervond seksuele intimidatie
  • In bijna 1 op 5 gevallen van geweld tegen vrouwen is de dader een intieme partner

(Geweld tegen vrouwen: een EU-brede enquête, FRA, 2014)

Fact sheets

Productinformatie

REF.: 20210923STO13419


Delen

Terug naar boven