r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Drie EU-landen ontvangen samen 2,2 miljard euro voor herstelplan

dinsdag 28 september 2021, 13:44
euromunten © Jakob_F

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft in totaal bijna 2,2 miljard euro gestort op de rekeningen van drie EU-landen voor hun herstelplannen. Tsjechië heeft 915 miljoen euro ontvangen uit het miljardenfonds dat de regeringleiders vorig jaar kort na de uitbraak van de coronapandemie op poten zetten, Kroatië 818 miljoen en Oostenrijk 450 miljoen euro. Het dagelijks EU-bestuur heeft inmiddels 51,5 miljard euro overgemaakt naar zestien lidstaten, zegt een woordvoerder.

De eerste uitbetalingen zijn bestemd voor de voorfinanciering van projecten die zijn goedgekeurd door zowel de commissie als de EU-ministers van Financiën. Het gaat steeds om 13 procent van het bedrag dat elk land kan krijgen. Er is bijna 700 miljard euro aan subsidies en leningen, die via een bepaalde sleutel worden verdeeld. Afgesproken is dat ten minste 37 procent van het geld aan klimaatmaatregelen wordt besteed, en 20 procent aan digitalisering. Voor Tsjechië is in totaal 7 miljard euro beschikbaar, voor Kroatië 6,3 miljard en voor Oostenrijk 3,5 miljard euro.

Het herstelfonds is bedoeld om door Covid-19 getroffen landen te steunen en de Europese economie een extra injectie te geven. Ook bepaalden de leiders dat de landen elk hervormingen moeten doorvoeren om hun economie te versterken. De uitbetalingen uit het fonds worden gekoppeld aan het nakomen van afspraken met de commissie en de lidstaten daarover. Voor de uitvoer van de plannen zijn tijdschema’s afgesproken.

Alleen Nederland, dat aanspraak kan maken op 6 miljard euro aan subsidie, en Bulgarije hebben nog geen herstelplan in Brussel ingediend. Beide landen hebben een demissionaire regering.

Delen

Terug naar boven