r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Commissie wil greep houden op export coronavaccins

maandag 27 september 2021, 13:17

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil haar greep op de export van coronavaccins voorlopig behouden. De exporttoets die sinds januari van kracht is moet worden verlengd tot eind dit jaar, vindt het dagelijks bestuur van de EU.

De exportregels werden begin dit jaar ingevoerd, toen de EU nog ernstig verlegen zat om vaccins. Ze moesten voorkomen dat bijvoorbeeld AstraZeneca de EU nog langer zou laten wachten op door haar bestelde vaccins, maar ondertussen wel zou leveren aan het Verenigd Koninkrijk of aan andere landen.

De exporttoets is al tweemaal verlengd, maar loopt in principe deze week af. Voor een nieuwe verlenging heeft de commissie de instemming van de EU-landen nodig. Sommige landen daarvan voelen daar weinig voor. Ze vrezen bijvoorbeeld dat de exportbeperkingen de status van de EU als voorvechter van vrijhandel schaden.

De regels schrijven voor dat fabrikanten in een EU-land om toestemming moeten vragen voor het uitvoeren van coronavaccins of benodigdheden daarvan. Tot dusver is pas één keer een vracht tegengehouden. Dat was een lading AstraZeneca-vaccins uit Italië die bestemd was voor Australië. Honderden miljoenen vaccins zijn gewoon geëxporteerd.

Terug naar boven