r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Pools Tribunaal stelt uitspraak over Europees recht opnieuw uit

woensdag 22 september 2021, 16:22

WARSCHAU (ANP) - Het Poolse Constitutioneel Tribunaal heeft de uitspraak over de vraag of de eigen grondwet zwaarder weegt dan Europees recht opnieuw uitgesteld. Het hof meldt op de website dat de volgende zitting gepland staat voor 30 september.

De nationalistische regering van Polen had het Tribunaal gevraagd zich over de vraag te buigen. Als het hof oordeelt dat de grondwet boven Europese verdragen staat, zorgt dat voor een harde botsing tussen Polen en de Europese Unie. De uitspraak is al meerdere keren uitgesteld.

De Europese Commissie heeft Polen gevraagd om de zaak in te trekken omdat het de "fundamentele principes van de EU-wetgeving" aanvecht. De Poolse premier Mateusz Morawiecki weigert de zaak in te trekken en zegt botsingen tussen Polen en de EU tegen te willen gaan.

Doordat afgesproken is dat vonnissen van het Europees Hof doorslaggevend zijn, is gewaarborgd dat de Europese regels in de hele EU hetzelfde worden uitgelegd en toegepast. Experts vrezen dat de unie langzamerhand uit elkaar valt wanneer nationale vonnissen boven het EU-recht komen te staan.

Morawiecki en zijn regering hadden de zaak in maart ingediend nadat het Europees Hof had bevolen veranderingen in de rechterlijke macht in Polen terug te draaien. Polen wilde het hof hervormen en voerden een tuchtcollege voor rechters in. Dit college zou de onafhankelijkheid van rechters aantasten, vond het Europese hof. De EU wil Polen een dwangsom opleggen om de ontbinding van dit college af te dwingen.

Terug naar boven