r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

ECB: Banken Zuid-Europa het hardst geraakt door klimaatverandering

woensdag 22 september 2021, 13:49

FRANKFURT (ANP/RTR) - Banken in Zuid-Europa worden het hardst getroffen als klimaatverandering niet wordt tegengegaan. Klanten van deze instellingen zijn namelijk het meest blootgesteld aan natuurrampen zoals bosbranden, zo kwam naar voren uit een studie van de Europese Centrale Bank (ECB).

De ECB heeft simulaties uitgevoerd voor meer dan 1600 banken in de eurozone om na te gaan hoe zij zouden omgaan met de gevolgen van de klimaatverandering, zoals natuurrampen en de invoering van beleidsmaatregelen om de de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken. Uit de berekeningen bleek dat de kans op wanbetaling op bankleningen de komende 30 jaar met 7 procent zou toenemen in een scenario waarbij er helemaal niets wordt gedaan om de klimaatverandering tegen te gaan.

Maar die toename zou voor vier landen ongeveer twee keer zo groot zijn. De ECB noemde de landen niet bij naam, maar uit een grafiek in het rapport blijkt dat Griekenland, Portugal, Spanje en Malta het hoogste percentage bedrijven hebben dat blootgesteld is aan fysieke risico's als gevolg van klimaatverandering.

Terug naar boven