r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Toekomst van Europa: Burgers bespreken economie, banen, onderwijs in Straatsburg

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op maandag 20 september 2021.

Het eerste Europese burgerpanel kwam op 17-19 september samen in Straatsburg om de economie, onderwijs, cultuur en de digitale revolutie te bespreken.

Link naar de video: Het eerste Europese burgerpanel

(Duur van de video:01:44)

In totaal kwamen 200 burgers naar het Europees Parlement in Straatsburg voor de start van een

traject waarbij ze via de Conferentie van de Toekomst van Europa hun aanbevelingen kunnen geven over het EU-beleid.

De panelleden, willekeurig geselecteerd om de diversiteit van de EU te weerspiegelen, nam een brede waaier aan onderwerpen onder de loep, inclusief de economie, banen, sociale rechtvaardigheid, onderwijs, cultuur, jongeren, sport en de digitale transformatie.

Tijdens het welkomstwoord, benadrukte Europarlementslid Guy Verhofstadt - tevens medevoorzitter van de raad van bestuur van de Conferentie - de historische betekenis van het evenement: “Het is de eerste keer dat de Europese politiek niet gevormd wordt vóór de burgers, maar dóór de burgers. Een democratische belevenis zoals deze werd nog nooit op internationaal, pan-Europees niveau georganiseerd.”

De conferentie maakte gebruik van afwisselende besprekingen in kleine groepen en discussies met alle leden in de plenaire vergaderzaal van het Parlement. Deskundigen met ervaring op verschillende terreinen deelden hun visie over belangrijke ontwikkelingen en uitdagingen.

Tijdens de eerste driedaagse sessie, legde het burgerpanel vijf thema’s vast die tijdens de volgende twee vergaderingen in meer detail besproken zullen worden:

  • Werkgelegenheid in Europa
  • Economie voor de toekomst
  • Een rechtvaardige maatschappij
  • Leren in Europa
  • Ethische en veilige digitale transformatie

Elk onderwerp werd in subthema’s verdeeld. Tijdens de volgende sessies zullen panelleden zowel in groepen gesplitst worden om aan deze subthema’s te werken, en een breder debat voeren met alle panelleden.

Het panel selecteerde ook 20 vertegenwoordigers voor de Plenaire sessie van de Conferentie, waar ze de resultaten van het burgerpanel zullen presenteren en een debat zullen voeren met vertegenwoordigers van de EU-instellingen en nationale parlementen.

Deelnemers hadden een warm onthaal voor de kans om te praten over vraagstukken waarmee de EU geconfronteerd wordt. Claudia, een tiener uit Italië zei: “Dit is heel erg interessant. Ik wist niet veel van politiek en economie, maar ik ben heel blij dat ik hier ben, en dat ik mensen uit verschillende culturen kan ontmoeten en een breed gamma van verschillende problemen kan bespreken.”

Eduardo van Spanje zei: “Het was een ongelooflijke ervaring. Ik wist niet wat ik kon verwachten, maar ik had me dit nooit kunnen voorstellen. Ik wou dat ik dit 20 jaar geleden had kunnen doen.”

De tweede sessie zal van 5 tot 7 november online gebeuren, terwijl de derde sessie van 3 tot 5 december in Dublin zal plaatsvinden.

De andere Europese burgerpanels zullen de komende weekends aan het werk gaan. Het tweede panel dat zich zal toespitsen op EU-democratie, waarden, rechten, de rechtstaat en veiligheid, komt van 24 tot 26 september samen.

Ontdek meer over de eerste vergadering van de Europese burgerpanels in onze video.

Burgerpanels

Productinformatie

REF.: 20210916STO12701


Terug naar boven