r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Borrell: Rutte niet met veiligheidspact op zak naar VK

vrijdag 17 september 2021, 14:36
gewijzigd
Mark Rutte
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL/LONDEN (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte gaat het Verenigd Koninkrijk niet namens de EU een veiligheidspact aanbieden. De Britse berichtgeving daarover is "niet waar", zegt de Europese Commissie stellig.

Rutte bezoekt de Britse premier Boris Johnson vrijdag. Hij zou zijn ambtgenoot dan een defensie- en veiligheidssamenwerking met de Europese Unie aanbieden, schrijft de Britse krant The Times op gezag van een anonieme diplomaat.

Maar "dat geeft de werkelijkheid niet weer", zegt de woordvoerder van EU-buitenlandchef Josep Borrell. "Zo'n voorstel voor een raamwerk voor samenwerking zou eerst moeten worden besproken en goedgekeurd door de EU-landen. Daar is geen sprake van."

Rutte zal er wel opnieuw bij Johnson op aandringen samen met Nederland en de andere EU-landen op te trekken op veiligheidsgebied, zeggen ingewijden. Dat doet de EU al sinds de Britten besloten de unie te verlaten. "Die belangstelling hebben we nog steeds en we zullen blij zijn als het VK zou willen samenwerken", aldus de commissie.

Terug naar boven