r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-parlement: pak landen aan die lhbti-rechten niet respecteren

dinsdag 14 september 2021, 10:37
Combinatie van de Europese Vlag en de LGBTQ vlag

STRAATSBURG (ANP) - De EU moet ervoor zorgen dat mensen uit de lhbti-gemeenschap overal hun basisrechten kunnen uitoefenen, stelt een brede meerderheid van het Europees Parlement. Die roept bovendien het dagelijks EU-bestuur (de Europese Commissie) op actie te ondernemen tegen Roemenië, Hongarije en Polen omdat deze lidstaten EU-normen niet respecteren.

"Regenboogfamilies en paren van hetzelfde geslacht horen dezelfde rechten te hebben als het om bewegingsvrijheid in de hele Europese Unie en familiehereniging gaat", aldus de resolutie van het Europees Parlement die met 387 stemmen voor, 161 tegen en 123 onthoudingen op de plenaire zitting in Straatsburg werd aangenomen. Huwelijken en geregistreerde partnerschappen, ongeacht de gendersamenstelling, die in een van de 27 landen erkend zijn moeten automatisch ook in andere lidstaten geldig zijn. De ouders die op de geboorteakte van een kind staan vermeld moeten in elke lidstaat worden geaccepteerd als wettige ouders, ongeacht hun geslacht.

De Europese Commissie heeft al juridische stappen gezet tegen Polen en Hongarije, waar in sommige regio’s lhbti-vrije zones zijn ingericht, maar die zijn volgens het EU-parlement niet genoeg. Roemenië moet dringend worden gemaand om nationale wetgeving aan te passen zodat die ook voor partners van hetzelfde geslacht geldt.

Delen

Terug naar boven