r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Bulgarije in november voor de derde keer in jaar tijd naar de stembus

maandag 13 september 2021, 9:00

SOFIA (ANP/DPA) - De Bulgaren gaan op 14 november voor de derde keer dit jaar naar de stembus voor parlementsverkiezingen omdat het wederom niet is gelukt een nieuwe regering te vormen. "Ik zal het parlement zo snel mogelijk ontbinden in overeenstemming met de grondwet, de kieswet en de wettelijke termijn voor het uitvaardigen van een decreet en zal twee-in-een verkiezingen plannen op 14 november", zei president Rumen Radev volgens persbureau BTA.

Het parlement had begin deze maand al besloten op 14 november de reguliere presidentsverkiezingen te houden.

De Bulgaarse politiek is in een impasse geraakt nadat de GERB, de partij van voormalig premier Boiko Borisov, de socialisten en drie populistische partijen er niet in slaagden coalities te vormen. Sinds mei regeert een door Radev benoemd overgangskabinet. De voormalig luchtmachtcommandant werd in 2016 tot president gekozen en zijn mandaat loopt in januari 2022 af.

Voor Bulgarije, dat tot de armste landen van de Europese Unie behoort, is een stabiel kabinet van belang om te kunnen profiteren van de miljarden die de EU beschikbaar heeft voor economisch herstel wanneer de coronacrisis voorbij is. Bovendien wil Sofia in 2024 de euro invoeren.

Terug naar boven