r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Debat: Corona en de EU, Den Haag

Nieuwspoort
© Kevin Bergenhenegouwen

Nu de vaccinatiecampagne in heel Europa op stoom begint te raken, lijken we steeds meer grip op het coronavirus te krijgen. Toch laat de delta-variant, die gepaard gaat met nieuwe uitbraken over de hele wereld, zien dat er nog veel werk aan de winkel is. Een goed moment om terug te blikken op het afgelopen anderhalf jaar, en lessen te trekken uit de Europese aanpak van de coronacrisis.

Enkele grote vragen staan bij deze terugblik centraal. Hoe houden we binnen Europa de grenzen open en kunnen we veilig reizen blijven garanderen? Hoe zorgen we ervoor dat het coronapaspoort binnen alle EU-lidstaten functioneert, zonder afbreuk te doen aan de privacy van de gebruiker en de soevereiniteit van nationale overheden? Wat kunnen we leren van de Europese vaccinatiecampagne? Is het gezamenlijk inkopen van vaccins een opmaat naar meer samenwerking op het gebied van de gezondheidszorg? En wat voor precedent schept het coronaherstelfonds voor de toekomst van het Europees monetair beleid?

Het panel bestaat uit PvdA-Tweede Kamerlid Attje Kuiken, D66-Tweede Kamerlid Jan Paternotte, NRC-journalist Wouter van Loon en Professor Europees Recht Anne Pieter van der Mei (Universiteit Maastricht), die tevens het debat zal inleiden. De moderator van dit Actualiteitendebat is Stéphane Alonso.

Praktische Informatie:

Datum: woensdag 15 september 2021 van 16.00 tot ca. 17.15 uur

Locatie: Livestream met publiek Internationaal Perscentrum Nieuwspoort

Aanmelden: via deze link vindt u het aanmeldformulier. Op de dag van het debat ontvangt u dan de kijklink en eventueel wat meer informatie. Of kijk de livestream direct via deze link.

Dit debat wordt via een livestream uitgezonden. Uw aanmelding dient als registratie. Op de dag van het debat stuurt het Montesquieu Instituut u de link naar de livestream naar uw e-mailadres.

Indien de coronamaatregelen het toelaten is er een beperkt aantal plekken in de zaal. Wilt u fysiek aanwezig zijn, vink dit dan aan. U ontvangt uiterlijk maandag 13 september bericht als u een plek toebedeeld hebt gekregen.

Als u de optie 'Ja, ik wil fysiek bij het debat aanwezig zijn en wacht bevestiging hiervan af' aangevinkt heeft en toch verhinderd bent, wilt u dit dan doorgeven via debat@montesquieu-instituut.nl?

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort, ProDemos en Filmhuis Den Haag.


Inhoud

1.

Internationaal perscentrum Nieuwspoort

Internationaal perscentrum Nieuwspoort vormt een ontmoetingsplek voor parlementaire pers, politici, voorlichters en lobbyisten en is een begrip in politiek Den Haag. Bij Nieuwspoort staat het vrije woord hoog in het vaandel. Nieuwspoort is dan ook bij uitstek een debatcentrum waar politici, journalisten, overheid en belangenbehartigers de degens kruisen. Nieuwspoort is gevestigd bij de Tweede Kamer in Den Haag.

2.

Meer over...

Terug naar boven