r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Gemeente Winterswijk wint EU-prijs voor groene inspanningen

vrijdag 10 september 2021, 13:00

BRUSSEL (ANP) - Winterswijk wint als een van drie Europese gemeenten een 'groene titel' vanwege de "concrete inspanningen" van het bestuur om de stad gezonder, beter en duurzamer te maken voor de inwoners. De gemeente in de Achterhoek krijgt de prijs European Green Leaf 2022 toegekend samen met de Portugese stad Valongo. De hoofdstad van Estland, Tallinn, krijgt de titel Europese Groene Hoofdstad. Winterswijk ontvangt voor de prijs 200.000 euro uit Brussel.

Volgens eurocommissaris Virginijus Sinkevičius (Milieu) spelen gemeenten een cruciale rol in de "sociale, ecologische en economische transformatie" naar een duurzamer Europa. "Ondanks de coronabeperkingen blijven de groene inspanningen van Tallinn, Valongo en Winterswijk hoog. De winnaars hebben ons ervan overtuigd dat ze net dat stukje verder gaan om hun gemeente heel geschikt te maken om in te leven."

Winterswijk krijgt vooral lof voor de inspanningen om woningen energiezuiniger te maken. Ook Valongo ontvangt 200.000 euro, terwijl Tallinn de hoofdprijs van 600.000 euro opstrijkt.

Terug naar boven