r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Territoriale integriteit van Oekraïne: EU verlengt sancties met nog eens 6 maanden

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad), gepubliceerd op vrijdag 10 september 2021.

De Raad heeft besloten de sancties tegen de verantwoordelijken voor het ondermijnen en bedreigen van de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijk­heid van Oekraïne met nog eens 6 maanden te verlengen tot en met 15 maart 2022.

De beperkende maatregelen bestaan uit reisbeperkingen, de bevriezing van tegoeden en een verbod om financiering of andere economische middelen aan te bieden aan op de lijst geplaatste personen en entiteiten. De sancties blijven gelden voor 177 personen en 48 entiteiten.

De Raad nam de besluiten aan via de schriftelijke procedure.

Achtergrond en volgende stappen

Op 17 maart 2014 werden er voor het eerst beperkende maatregelen uitgevaardigd met betrekking tot acties die de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen of bedreigen.

Andere EU-maatregelen naar aanleiding van de crisis in Oekraïne omvatten economische sancties tegen specifieke sectoren van de Russische economie, momenteel van kracht tot en met 31 januari 2022, en beperkende maatregelen naar aanleiding van de illegale annexatie van de Krim en Sebastopol, beperkt tot het grondgebied van de Krim en Sebastopol, die gelden tot en met 23 juni 2022.

De lijst van personen en entiteiten waaraan sancties zijn opgelegd, wordt regelmatig geëvalueerd en kan door de Raad periodiek worden verlengd.


Terug naar boven