r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Uiterlijk 1 oktober starten kabinet en Kamer met plannen voor Europees coronaherstelfonds

donderdag 9 september 2021, 13:19
Vlag Nederland en EU © Â© Camilla van Kooten

DEN HAAG (PDC) - Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft aangekondigd uiterlijk 1 oktober in samenwerking met de Tweede Kamer plannen te maken om geld te krijgen uit het Europese coronaherstelfonds. Eerder wilde het demissionaire kabinet wachten met het plannen en uitvoeren van dit vraagstuk tot een nieuw kabinet was geformeerd. Nu de formatie zo lang duurt zegt de minister toch toe te gaan onderzoeken voor welke onderdelen Nederland geld uit het herstelfonds zou willen aanvragen.

Nederland heeft als enige EU-lidstaat zijn verzoek voor het geld uit het fonds nog niet ingeleverd, ook al ligt er een bedrag van ongeveer 6 miljard euro klaar. Deze vertraging is te wijten aan het langzame formatieproces.

Volgens Hoekstra zijn ambtenaren al langere tijd bezig om analyses te maken van de voorstellen die Nederland zou kunnen doen. Ook worden de voorstellen van landen als Italië en Spanje grondig gecontroleerd. De komende weken discussiëren de EU-lidstaten over de herstelplannen.

Bron: Tweede Kamer

Terug naar boven