r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Aandacht bij ECB vooral gespitst op opmerkingen over steunafbouw

donderdag 9 september 2021, 3:30
ECB in Frankfurt

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) maakt later op donderdag zijn rentebesluit bekend. Op de financiële markten wordt er alom rekening mee gehouden dat er geen aanpassingen aan de rentetarieven worden gedaan. Verscheidene beleidsmakers van de bank hebben wel al opgeroepen om te praten over het afbouwen van de coronasteun die de ECB geeft.

Volgens kenners is de kans groot dat de ECB een vermindering van de obligatie-aankopen zal aankondigen. Momenteel wordt via het zogeheten PEPP-programma maandelijks voor 80 miljard euro aan obligaties opgekocht. Dit bedrag wordt mogelijk verminderd naar 60 miljard euro.

De bank heeft al meermaals gezegd dat dit programma tot maart wordt voortgezet, maar door de oplopende inflatie kan het zijn dat het opkooppakket voor bedrijfs- en staatsobligaties wordt afgebouwd. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) behoort tot de voorstanders daarvan. Mogelijk dat de ECB aankondigt andere instrumenten in te zetten om de economische impact van de crisis te verzachten. Beleggers zullen dan ook vooral gespitst zijn op opmerkingen over de toekomst van die coronasteun.

Terug naar boven