r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Commissie zoekt oplossing Noord-Iers brexitprobleem

woensdag 8 september 2021, 14:17
President Michel at the Conference on Libya
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - Vicevoorzitter Maroš Šefčovič van de Europese Commissie reist naar Noord-Ierland om "de beste oplossing" te zoeken voor problemen die daar zijn gerezen vanwege de brexit. Handelsafspraken die Brussel en Londen hebben gemaakt in het brexitverdrag zijn volgens de Britten niet werkbaar.

Šefčovič gaat voor het eerst ter plekke poolshoogte nemen en "heel zorgvuldig luisteren naar de concrete problemen van bestuur, organisaties en inwoners als gevolg van het type brexit waar de Britse regering zelf voor heeft gekozen", zei hij in Brussel.

Volgens de brexitovereenkomst moeten alle goederen die Noord-Ierland vanuit Groot-Brittannië ingaan voldoen aan de Europese regels en moeten ze daar op worden gecontroleerd in de (lucht-)havens van Noord-Ierland. Dat werd afgesproken om te voorkomen dat er een harde grens tussen het Britse Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland zou ontstaan, omdat daarmee de spanningen tussen Brits-gezinde protestanten en pro-Ierse katholieken opnieuw kunnen oplaaien. Er is wel een overgangsperiode afgesproken waarbij nog niet alle EU-certificaten nodig zijn.

De Britten hebben die overgangsperiode deze week voor de derde keer verlengd. Eerder dreigde Brussel hierover juridische stappen te zetten. Šefčovič zegt "dankbaar" te zijn dat zijn bezoek mogelijk wordt gemaakt. Eerst gaat hij wel nog langs in Dublin bij de premier van Ierland. De EU staat pal achter dit EU-land en houdt vooralsnog stevig vast aan de gemaakte brexitafspraken.

Terug naar boven