r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Poolse regering wil noodtoestand voor regio's aan de grens met Belarus

dinsdag 31 augustus 2021, 13:07
Hek met camera

WARSCHAU (ANP/RTR/AFP) - De Poolse regering wil de noodtoestand uitroepen in twee regio's aan de grens met buurland Belarus. Premier Mateusz Morawiecki sprak over een "crisissituatie" aan de grens, waar volgens de autoriteiten grote aantallen migranten proberen om de Europese Unie binnen te komen.

Polen begon vorige week al een hekwerk van 180 kilometer aan te leggen om de toestroom van migranten een halt toe te roepen. Daarmee moet ongeveer de helft van het bosrijke grensgebied tussen de landen worden afgesloten. De autoriteiten stuurden ook duizenden militairen naar de grens om grenswachten te ondersteunen.

De noodtoestand geeft autoriteiten meer bevoegdheden onder meer om de bewegingsvrijheid van mensen aan banden te leggen. President Andrzej Duda moet het verzoek van de regering nog wel goedkeuren, maar hij zal naar verwachting niet dwarsliggen.

De afgelopen maanden hebben duizenden migranten, veelal uit het Midden-Oosten, geprobeerd om vanuit Belarus de EU binnen te komen. De autoriteiten in Polen en de Baltische staten denken dat het regime van de Belarussische leider Loekasjenko illegale migratie aanmoedigt om buurlanden te destabiliseren.

Loekasjenko ligt met de Europese Unie overhoop sinds zijn omstreden herverkiezing van vorig jaar. De EU heeft Belarus sancties opgelegd. Een ander pijnpunt in de relatie tussen Warschau en Minsk is dat Polen de gevluchte Belarussische topsporter Kristina Tsimanoeskaja heeft opgevangen.

Terug naar boven