r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU weer vaker in actie tegen vals spel handelspartners

maandag 30 augustus 2021, 17:07

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie is vorig jaar weer vaker in actie gekomen om Europese bedrijven te beschermen tegen oneerlijke buitenlandse concurrentie. Vooral China had het vaak gedaan.

De EU was er lang vooral op uit om handelsbelemmeringen uit de weg te ruimen, maar komt de laatste jaren meer op voor eigen bedrijven. De unie stelt zich "assertiever" op, zegt de Europese Commissie, die over de handel gaat. Dat moet tegengaan dat Europese bedrijven lijden onder dumppraktijken en oneerlijke staatssteun voor hun concurrenten.

Eind vorig jaar waren er 150 'handelsverdedigingsmaatregelen' van kracht, meldt de commissie. Dat waren er tien meer dan een jaar eerder. Verreweg de meeste, 99, waren gericht tegen China. Rusland (9), India (7) en de Verenigde Staten (6) volgen op grote afstand.

Voor het eerst nam de EU ook maatregelen tegen staatssteun die bijvoorbeeld China verleende aan buitenlandse bedrijven in Chinese handen. Onder meer een Egyptisch glasvezelbedrijf zou zo Europese rivalen kunnen wegconcurreren.

Het is zaak voor de EU om op haar strepen te staan, want andere landen doen dat ook meer en meer, onderstreept de commissie. Zij telde vorig jaar 178 buitenlandse maatregelen tegen Europese exporteurs.

Terug naar boven