r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-sancties tegen vrouw en zoon Nicaraguaanse president Ortega

maandag 2 augustus 2021, 12:38
Vlag Nicaragua

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie stelt sancties in tegen acht hoge functionarissen in Nicaragua, onder wie de echtgenote en de zoon van president Daniel Ortega. Hijzelf blijft buiten schot. Ortega's vrouw Rosario Murillo is vicepresident en zoon Juan Carlos directeur van een van de belangrijkste propagandazenders.

De acht zijn volgens de EU medeverantwoordelijk voor het ondermijnen van de democratie in het Midden-Amerikaanse land en onderdrukking van de oppositie. Murillo en anderen wordt ook schending van de mensenrechten aangerekend. Onder anderen Juan Carlos Ortega heeft volgens de EU in zijn functie bijgedragen aan het beperken van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van de media.

Op de Europese sanctielijst staan nu veertien Nicaraguanen, onder wie hoge politiefunctionarissen, de procureur-generaal van het Openbaar Ministerie en andere personen met nauwe banden met Ortega's regime. Hun tegoeden in de EU zijn bevroren en ze mogen de EU ook niet meer in. Daarnaast is het Europese bedrijven en burgers verboden geld aan de veertien ter beschikking te stellen.

In november worden presidentsverkiezingen in het land gehouden. De 75-jarige Ortega kan naar verwachting na de stembusgang aan zijn vierde termijn sinds 2007 beginnen. De president en leider van het Sandinistisch Nationaal Bevrijdingsfront (FSLN) beweert dat "criminelen" hem met Amerikaanse steun uit de macht willen verdrijven. In de aanloop naar de verkiezingen is het land door een golf van arrestaties overspoeld. Er zijn zes presidentskandidaten, verschillende oppositieleiders en journalisten opgepakt.

Terug naar boven