r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Conferentie over de toekomst van Europa: tijd voor jouw ideeën

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op woensdag 28 juli 2021.

De Conferentie over de toekomst van Europa is op zoek naar jouw ideeën over hoe de EU zou moeten veranderen en waarop zij zich zou moeten concentreren. Dit is het moment om mee te doen.

Link naar de video: Conferentie over de toekomst van Europa

(Duur van de video:01:30)

Na de officiële lancering in het voorjaar gaat de Conferentie een cruciale fase in: ze moet zoveel mogelijk input krijgen van de burgers over hoe de EU het hoofd moet bieden aan de uitdagingen van een veranderende wereld.

Doe mee

Er zijn meer dan 5000 ideeën ingediend op het online platform, over onderwerpen variërend van de klimaatnoodtoestand tot Europese democratie. Het is een goed begin, maar er is veel meer nodig. Blader door de onderwerpen, deel jouw mening over suggesties van anderen en kom met eigen ideeën.

Misschien wil je je gedachten met andere mensen bespreken? Doe mee aan een evenement of organiseer er zelf een. Zorg ervoor dat de uitkomst van de discussie op het platform terechtkomt.

De Conferentie over de toekomst van Europa is niet alleen een manier om van je te laten horen. Jouw ideeën kunnen een reële impact hebben op belangrijke beslissingen: het Europees Parlement, de Raad en de Commissie hebben beloofd gevolg te geven aan de aanbevelingen van mensen en aan de conclusies van de conferentie.

Wat gebeurt er met jouw ideeën?

De bijdragen die op het platform worden ingediend, zullen de basis vormen voor het hele werk van de Conferentie via vier Europese burgerpanels. Deze zullen elk bestaan uit 200 Europeanen, willekeurig geselecteerd, maar op een manier die ervoor zorgt dat ze representatief zijn voor de EU als geheel.

Op basis van de bijdragen formuleert elk panel wijzigingsvoorstellen. Deze voorstellen zullen vervolgens worden voorgelegd aan de plenaire vergadering van de Conferentie, die burgers en vertegenwoordigers van het Europees Parlement, de nationale parlementen, de Europese regeringen, de Europese Commissie, het maatschappelijk middenveld en de sociale partners samenbrengt.

Elk Europees burgerpanel zal twintig leden selecteren voor de vertegenwoordiging tijdens de plenaire vergadering van de Conferentie. In totaal, de burgers van nationale panels en evenementen en de voorzitter van het Europees Jeugdforum meegerekend, zullen 108 burgers deelnemen aan de plenaire vergadering - een kwart van alle leden.

De Europese burgerpanels komen minstens drie keer bijeen. De eerste vergaderingen zijn gepland voor september en begin oktober, vóór de volgende plenaire vergadering op 22-23 oktober. De tweede bijeenkomsten vinden plaats in november en de panels zullen hun werk in december en januari 2022 afronden.

De plenaire vergadering komt eind oktober en elke maand tussen december 2021 en maart 2022 bijeen om de voorstellen van burgers te bespreken en aanbevelingen te doen voor concrete acties.

Het eindrapport zal in het voorjaar van 2022 worden opgesteld door de raad van bestuur van de Conferentie. De raad bestaat uit vertegenwoordigers van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie (de instellingen die gevolg zullen moeten geven aan de conclusies) en waarnemers van alle belanghebbenden van de Conferentie. Het rapport zal in volledige samenwerking met de Plenaire vergadering van de Conferentie worden opgesteld en zal zijn goedkeuring moeten krijgen.

Ontdek in meer detail hoe de Conferentie zal werken.

Waarom heeft Europa nieuwe ideeën nodig?

De COVID-19-pandemie heeft de wereld al veranderd. Nu zoekt Europa naar manieren om te herstellen van de crisis en duurzame oplossingen te vinden voor de uitdagingen van de toekomst, waaronder klimaatverandering, de vooruitgang van digitale technologieën en toegenomen wereldwijde concurrentie.

“[...] Als we de komende decennia klaar voor ons doel willen zijn, zal het nodig zijn om de Europese Unie te hervormen en geen unie te zijn die alleen te weinig en te laat reageert op wat er in de wereld gebeurt en in onze eigen samenlevingen”, zegt Guy Verhofstadt, medevoorzitter van de raad van bestuur van het Parlement. “Dat is de belangrijkste vraag: hoe maak je de Europese Unie geschikt voor hun doel, klaar om te handelen en te reageren in de wereld van morgen?”

Productinformatie

REF.: 20210628STO07260


Delen

Terug naar boven