r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Fransen redden 80 migranten uit twee bootjes op Kanaal

zondag 25 juli 2021, 19:05

CALAIS (ANP/AFP) - De Franse hulpdiensten hebben tachtig migranten gered die met twee gammele bootjes probeerden het Kanaal over te steken naar Engeland. Ze waren ten noorden van Calais in de problemen geraakt. De maritieme autoriteiten kregen daar meldingen over van een koopvaardijschip.

Met een marineschip dat voor reddingsacties wordt gebruikt zijn alle opvarenden, onder wie twintig kinderen, opgepikt en naar de haven van Calais gebracht. Daar zijn ze voor controles overgedragen aan de ambulancedienst en de vreemdelingenpolitie.

Alle opvarenden maken het goed, melden de autoriteiten. Die waarschuwen nog eens dat het levensgevaarlijk is om met kleine bootjes het Kanaal over te steken. Het is een van de drukste vaarroutes ter wereld en het stormt er vaak. Toch neemt het aantal migranten dat op deze plek een poging waagt de laatste jaren toe. Vorig jaar maakten of probeerden 9500 mensen de oversteek. Dat waren er vier keer zoveel als in 2019, zeiden de Franse autoriteiten.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin zei zaterdag bij een bezoek aan de haven van Calais dat hij de Europese grenswacht Frontex heeft gevraagd ook aan het werk te gaan in Noord-Europa en dan vooral bij de kust van Noord-Frankrijk. De minister kondigde aan het aantal van 5000 agenten dat zich in die regio voornamelijk met illegale migratie bezighoudt nog te verhogen.

Delen

Terug naar boven