r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EMA keurt gebruik Moderna goed voor tieners

vrijdag 23 juli 2021, 15:43

AMSTERDAM (ANP) - Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA keurt het gebruik van het coronavaccin van Moderna voor tieners in Europa goed. Moderna had gevraagd of het middel, dat al wordt toegediend aan volwassenen, ook kan worden toegediend aan 12- tot 17-jarigen.

Nu het oordeel van het in Amsterdam gevestigde EMA bekend is, is het aan de Europese Commissie om toestemming te geven voor het inenten van tieners met het Moderna-vaccin. Vervolgens is het aan de lidstaten zelf, zoals Nederland, om te beslissen of kinderen inderdaad dat vaccin krijgen.

Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech is al eerder goedgekeurd voor kinderen van 12 jaar en ouder. Ook Nederlandse tieners kunnen zich allemaal sinds een paar weken melden voor coronavaccinatie.

Het gebruik van het Moderna-vaccin bij kinderen van 12 tot 17 jaar zal hetzelfde zijn als bij mensen van 18 jaar en ouder, zegt EMA. Het wordt toegediend als twee injecties in de spieren van de bovenarm, met een interval van vier weken.

De effecten zijn onderzocht in een onderzoek onder 3732 kinderen van 12 tot 17 jaar. De meest voorkomende bijwerkingen bij kinderen zijn net als bij ouderen pijn en zwelling op de injectieplaats, vermoeidheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, vergrote lymfeklieren, koude rillingen, misselijkheid, overgeven en koorts. "Deze effecten zijn gewoonlijk licht of matig en verbeteren binnen enkele dagen na de vaccinatie", aldus EMA.

De voordelen wegen volgens het bureau ook op bij kinderen op tegen de risico's, "vooral bij kinderen met aandoeningen die het risico op zware ziekte door corona verhogen".

Terug naar boven