r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese bedrijven lopen technologisch achter op Amerikaanse bedrijven

donderdag 22 juli 2021, 12:03

DEN HAAG (PDC) - Europese bedrijven lopen nog altijd sterk achter in het gebruik van technologie ten opzichte van Amerikaanse bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Investeringsbank (EIB). In het onderzoek lag de focus op het gebruik van specifieke technieken, zoals het analyseren van big data, de toepassing van virtual reality of het gebruik van 3D-printers.

De zorg dat Europa technisch achterloopt op de VS, en daarmee zijn concurrentiepositie verliest, bestaat al langer. Een verklaring voor deze achterstand zijn de onderlinge verschillen tussen de lidstaten. Diverse Europese landen zijn namelijk individueel al wel verder gedigitaliseerd dan de VS. Nederland is samen met Denemarken de Europese koploper. Veel technologieën worden in Nederland meer gebruikt dan gemiddeld in Europa.

Afgelopen jaar maakten 63% van de Europese bedrijven gebruik van innovatieve technieken, ten opzichte van 73% van de Amerikaanse. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn het tekortschieten van de digitale infrastructuur en de afhankelijkheid van Europese bedrijven van bankfinanciering in plaats van andere investeerders. Banken willen graag een onderpand, terwijl dat bij digitale middelen lang niet altijd kan. Dit houdt investeringen tegen.

Bron: Financieele Dagblad

Terug naar boven